Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Vitamina D

Pe această pagină veți găsi tot ce trebuie să știți despre vitamina D, fără detalii științifice inutile. Înțelegeți de ce această vitamină este utilă femeilor, bărbaților și copiilor, care sunt simptomele lipsei sale în organism și modul de a compensa deficitul. Citiți ce produse și medicamente conțin vitamina D. Aflați cum să le acordați copiilor în vârstă fragedă și celor mai mari. Studiați instrucțiunile detaliate despre cum se calculează doza: zilnic, curativ sau profilactic. Este descris în detaliu ce simptome și consecințe pot apărea din cauza unei supradoze cu acestă vitamină.

Vitamina D

Femeile sunt adesea interesate de modul în care să ia vitamina D în timpul sarcinii, precum și în scopuri cosmetice - pentru piele, păr și unghii. Această vitamină este de obicei prescrisă copiilor pentru prevenirea rahitismului și a adulților împotriva osteoporozei. Mai jos veți afla tot ce este necesar. Există 26 de întrebări despre vitamina D, care sunt adesea întrebate de cititori, și răspunsuri detaliate la acestea. Un test de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH) vă permite să determinați dacă există un deficit de vitamină D în corpul unui copil sau al unui adult. Citiți unde puteți trece această analiză, cum să vă pregătiți, cât costă și care sunt normele acesteia.

Vitamina D în corpul uman

Vitamina D reglează schimbul de calciu și fosfor în corpul uman. Lipsa de fosfor practic nu afectează pe nimeni, însă deficitul de calciu vă poate afecta foarte tare. O lipsă semnificativă a vitaminei D la copii provoacă rahitism, iar la adulți - înmuierea oaselor și un risc crescut de fracturi. Probabil, acest lucru dezvoltă și probleme cu dinții. În plus față de asimilarea calciului și a fosforului, vitamina D acționează si asupra sistemului endocrin și imunitar. Poate "activa" și "dezactiva" 100-1250 din cele 20.000-30000 de gene pe care le are o persoană. Posibil că saturația organismului cu această vitamină scade riscul bolilor autoimune, oncologice și cardiovasculare. În prezent există studii serioase privind utilitatea vitaminei D pentru prevenirea și tratarea diferitelor boli.

Probabil că știți deja că vitamina D este produsă în pielea copiilor și adulților sub influența soarelui. Poate fi obținut și din anumite produse animale și vegetale. Mai mult, în ficat această vitamină se transformă în 25-hidroxicholecalciferol (25-OH). Pentru a afla dacă organismul este bine saturat cu vitamina D, efectuați un test de sânge pentru această substanță. În etapa următoare, 25-hidroxicholecalciferolul din rinichi se transformă în forma activă (1,25-dihidroxicholecalciferol), care efectuează activitatea principală. Astfel, după sinteza în piele, vitamina D trebuie să fie transformată mai întâi în ficat și apoi în rinichi. Boala cronică de rinichi poate provoca deficiență a acestei vitamine, chiar dacă o persoană stă suficient la soare.

De ce este vitamina D utilă pentru femei, bărbați și copii?

Aproximativ 1/3 dintre femei după declanșarea menopauzei suferă de spălarea mineralelor din oase. Aceasta se numește osteomalacie. Acest diagnostic este urmat de osteoporoză și un risc crescut de fracturi. La bărbații mai în vârstă apare osteomalacie și osteoporoză, deși mai puțin frecvent decât la femei. Pentru prevenție și tratament, este prescrisă câteodată vitamina D. În plus, abilitatea organismului de a sintetiza această vitamină sub acțiunea razelor solare se deteriorează odată cu vârsta. Mai multe studii au arătat că vitamina D este utilă persoanelor cu psoriazis. Este probabil că reduce riscul de cancer, boli autoimune și cardiovasculare. Copiilor li se prescrie vitamina D pentru prevenirea rahitismului și a problemelor dentare. Toate acestea sunt descrise detaliat mai jos. Este imposibil să considerăm vitaminele D3 sau D2 ca panaceu pentru toate bolile. Dar totuși vă va fi util să aflați mai multe despre aceasta.

Normele acestei vitamine

Normele de vitamina D din sânge sunt aceleași pentru sugari, copii, adolescenți și adulți, bărbați și femei de diferite vârste.

Normele oficiale ale vitaminei D, de care ține cont Institutul de Medicină din SUA (2006):

 • deficiență acută - mai mică de 12 ng / ml (30 nmol / l) - se produce rahitism la copii;
 • lipsa vitaminei D - 12-19 ng / ml (30-49 nmol / l);
 • indici normali - 20-50 ng / ml (50-125 nmol / l);
 • în exces - mai mult de 50 ng / ml (125 nmol / l).

Cu toate acestea, US Endocrinology Society insistă ca nivelurile de vitamina D ar trebui sa fie mai mari:

 • deficiență acută - mai mică de 20 ng / ml (50 nmol / l);
 • lipsă - 21-29 ng / ml (51-74 nmol / l);
 • indicii normali - 30-100 ng / ml (75-250 nmol / l).

Majoritatea experților care lucrează cu vitamina D, aderă la punctul de vedere al asociației endocrinologilor din Statele Unite. Ei încearcă să se asigure că nivelul acestei vitamine din sânge crește la 30-100 ng / ml (75-250 nmol / l) la pacienții și participanții la studiu. Valoarea de 20-29 ng / ml nu este considerată suficientă.

Cu anii pentru a atinge performanța normală a vitaminei D devine mai greu. Deoarece din cauza îmbătrânirii, capacitatea organismului de a produce această vitamină sub influența soarelui se deteriorează. Este probabil cel mai important să luați suplimente de vitamina D în vârstă înaintată. Pentru vârstnici, preparatele ce conțin această vitamine pot fi mai necesare decât femeilor însărcinate și sugarilor. De asemenea, fără pastile cu vitamina D negrii nu pot locui în țări cu un climat rece și cu mulți nori. Pentru că cu cât culoarea pielii este mai întunecată, cu atât mai puțin această vitamină este produsă prin acțiunea razelor ultraviolete.

Test de sânge pentru 25 (OH) D3

Pentru a determina concentrația de vitamina D în sânge, efectuați o analiză a 25-hidroxicholecalciferolului (25-OH). Știți deja că este o substanță produsă în ficat și apoi este trimisă rinichilor pentru a deveni o formă activă.

De ce să faceți această analiză?

Această analiză este prescrisă pentru rahitismul suspectat la copii, pentru osteomalacie și osteoporoză la adulți. De asemenea, este făcut pentru diagnosticarea unor boli severe și rare. Principalul lucru este că ajută la alegerea dozei optime de medicamente și suplimente alimentare. Faceți această analiză înainte de a începe să luați vitamina D. Mai târziu, faceți-o din nou. Poate că se dovedește că trebuie să măriți doza sau invers pentru a anula consumul de suplimente. Dacă este posibil, dați această analiză și utilizați rezultatele acesteia și nu începeți să luați la întâmplare vitamina D3 sau D2.

Unde pot da o analiză pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH)? Cum să mă pregătesc pentru ea?

În România există mai multe rețele mari de laboratoare private care funcționează în orașe mari și mijlocii. Este mai bine să faceți un test de sânge pentru vitamina D într-unul din aceste laboratoare. Deoarece folosesc echipamente moderne importate care oferă rezultate precise. Analiza pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH) nu trebuie să fie luată pe stomacul gol, cu excepția cazului în care veți face alte cercetări cu aceasta. Pe site-urile laboratoarelor sunteți rugați să nu beți apă carbogazoasă și să nu fumați 30 de minute înainte de a da această analiză.

Cât costă un test de sânge pentru vitamina D (25-OH)?

Testul de sânge pentru vitamina D nu este cel mai ieftin, dar încă accesibil, datorită concurenței dintre laboratoare. Prețul exact îl puteți găsi pe site-ul rețelei de laboratoare, în care urmează să faceți această analiză. În diferite organizații medicale, prețul său diferă nesemnificativ.

Simptomele deficitului de vitamina D

Scăderea moderată a vitaminei D din organism nu provoacă simptome acute atât la copii, cât și la adulți. În condițiile de deficiență a acestei vitamine, calciul, consumat cu alimente, este slab absorbit în intestin. Organismul trebuie să spele mineralul din oase pentru a-și menține nivelul stabil în sânge. În caz contrar, transmiterea semnalelor între țesuturi va fi perturbată și persoana poate muri. Creșterea producției de hormon paratiroidian, stimulează transformarea vitaminei D în rinichi într-o formă activă. Având în vedere că nivelul de calciu din sânge păstrează tot timpul aproape același lucru, nu există semne evidente ale deficienței acestei vitamine. Pot exista simptome vagi care pot fi atribuite cu ușurință supraoperării sau unei infecții virale. Numai în cazuri grave, se dezvoltă treptat boli scheletice.

Ce boli sunt asociate cu deficiența acestei vitamine?

Vitamina D este necesară nu numai pentru copii, dar și pentru adulți, astfel încât calciul este depozitat în oase, asigurându-le rezistența. O lipsă semnificativă a acestei vitamine poate provoca rahitism la copii, iar la adulți - osteomalacia, înmuierea oaselor. Osteomalacia este urmată de un diagnostic mai grav - osteoporoză. La maturitate, creșterea oaselor încetează, dar schimbul de calciu în ele continuă. Prin urmare, deficitul de vitamina D nu trece fără urmă, nu numai pentru copii, dar și pentru adulți. De asemenea, lipsa acestei vitamine poate provoca slăbiciune și dureri ale diferitelor mușchi. Aceasta este o problemă comună pentru femeile din est care sunt obligate să poarte haine prea închise, blocând complet accesul razelor solare către piele. Este posibil că lipsa de vitamina D crește riscul de cancer și boli autoimune. Acest lucru nu a fost încă dovedit complet.

Cum să suplinesc deficitul de vitamina D în organism?

Pentru a compensa deficitul de vitamina D în organism, este bine să începeți să petreceți mai mult timp la soare. Este suficient să țineți fața și mâinile timp de 15 minute de 2-3 ori pe săptămână la razele solare. Fiecare astfel de procedură asigură producerea în piele a aproximativ 1000 UI de vitamina D. Dacă rămâneți la soare sau în solariu suficient de lung pentru ca pielea să se înroșească ușor, organismul va primi imediat 10 000 - 15 000 UI din această vitamină. Nu este necesar să faceți plajă pentru o lungă perioadă de timp și chiar mai mult, să vă ardeți pentru a vă oferi organismului vitamina D în cantități suficiente.

Persoanele care trăiesc în țări cu puțin soare sau în orașe cu smog pot considera imposibilă sintetizarea suficientă a vitaminei D prin șederea la soare. În astfel de cazuri, trebuie să luați această vitamină din suplimente. Înainte de a da un test de sânge pentru 25-hidroxicholecalciferol (25-OH) să consulte un medic. Să umpleți deficitul de vitamină D în organism la un adult sau un copil doar cu suplimente - este dificil. Doar un număr mic de produse de origine animală conțin această vitamină, iar în produsele alimentare nu este aproape nici unul. Dar vitamina D3 sau D2 în capsule nu este costisitoare și ajută foarte mult. Nu provoacă efecte secundare dacă este administrată în doza corectă.

Ce contribuie la formarea vitaminei D în organism?

Formarea vitaminei D în organism contribuie la eliminarea factorilor de risc pentru deficitul său. Este ideal de a trăi în țări în care există o mulțime de soare pe tot parcursul anului, sau să mergeți iarna în zone însorite și mai calde. Studiați simptomele de deficit de magneziu în organism și dacă aveți, luați magneziu în tablete. Este un mineral mai important decat calciul. Acesta se găsește în multe enzime implicate în metabolizarea vitaminei D. La persoanele cu exces de greutate, vitamina D poate fi stocată în rezervele de grăsime, în loc să participe la metabolism. Astfel de oameni trebuie să fie mai mult la soare sau să ia vitamina D3 în doze mai mari. Insuficiența renală și boala inflamatorie intestinală poate perturba schimbul de vitamina D. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că abilitatea organismului de a sintetiza această vitamina scade odată cu vârsta. Odată la fiecare câteva luni, efectuați un test de sânge pentru 25-hidroxicholecalciferol (25-OH). Pe baza testelor creșteți sau scădeți durata expunerii la soare sau cantitatea de suplimente pentru ca cantitatea acestei substanțe din sânge să fie normale - 30-100 ng / ml (75-250 nmol / L).

Ce produse conțin Vitamina D?

Din păcate, foarte puține alimente conțin vitamina D. Acestea sunt gălbenușurile de ou, ficatul de vită și unele tipuri de pești. Vitamina D din alimente este conținută în cantități mici. De exemplu, într-un ou de pui este numai 41 UI. Pentru un adult pentru a obține o normă zilnică de 800 UI, trebuie să mănânce 20 de ouă. Este practic imposibil să consumați atât de multă hrană bogată în vitamina D pentru a asigura cantitatea suficientă organismului. Evident, natura a crezut că veți primi această vitamină datorită faptului că sunteți la soare și într-o mai mică măsură, din surse de hrană. În țările occidentale, alimentele sunt îmbogățite artificial cu vitamina D. Acesta este laptele degresat, iaurtul, margarina, sucul de portocale, fulgi de cereale.

Care pește este bogat în vitamina D?

Vitamina D este bogată în următoarele specii de pește și fructe de mare: somon, sardine, macrou, ficat de cod, ton, pește-spadă. Uleiul de pește și acizii grași omega-3 din capsule pot conține această vitamină și pot să nu conțină, în funcție de materiile prime din care se pregătesc. Citiți instrucțiunile de utilizare și informațiile de pe ambalaj. Cel mai bogat în vitamina D este uleiul de pește, obținut din ficat de cod.

Ce legume conțin vitamina D?

Nici o legumă nu conține vitamina D. Sursele vegetale ale acestei vitamine pentru vegetarieni sunt 3 specii puțin cunoscute de ciuperci cultivate artificial în Occident. Este puțin probabil să le găsești în țările vorbitoare de limbă rusă. Pe lângă ciuperci, vegetarienii folosesc lapte de soia și suc de portocale îmbogățit cu calciferol.

Preparate care conțin vitamina D
OsteoSanum Vision

OsteoSanum Vision

OsteoSanum imbunatateste structura oaselor, crescandu-le densitatea minerala. Previne disparitia calciului din oase; ajută la sudarea mai rapida a oaselor dupa fracturi. Previne deformarea coloanei vertebrale și a defectelor de postura, participă la prevenirea bolilor cardiovasculare. OsteoSanum recomandat ca o sursă suplimentară de calciu și vitamina B6, D3, B12, precum și de acid folic.

OsteoSanum Vision

Be Big Vision

Be Big Vision

Be big este un complex pentru copii, perfect pentru faza de creștere activă, pe baza de calciu, siliciu și vitamina D3, care vizează direct dezvoltarea sistemului osos. Supliment alimentar biologic activ destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani, pentru susţinerea creşterii şi dezvoltării active a organismului copilului. Formula produsului este concepută având în vedere toate cercetările moderne din domeniul nutriţiei copiilor.

Be Big Vision

Be Smart Vision

Be Smart Vision

Be Smart conține acizi grași polinesaturați omega-3, care facilitează dezvoltarea corespunzatoare a creierului, a sistemului nervos și a vederii. Recomandat pentru a asigura funcționarea normală a creierului, pentru a îmbunătăți abilitățile de gândire și de memorie. Recomandat ca, o sursă suplimentară de vitamina Е, А, D3 și acizi grași polinesaturați omega-3, pentru copiii peste 4 ani.

Be Smart Vision

Produsele medicamentoase și suplimentele alimentare pot conține vitamina D într-una din aceste două forme:
 • vitamina D2 - ergocalciferol - este produsă cu ajutorul drojdiei, din surse vegetale;
 • vitamina D3 - colecalciferol - este sintetizată din produse de origine animală, care nu este potrivită pentru vegetarieni.

Ambele forme de vitamina D sunt considerate echivalente. La om, ele sunt transformate mai întâi în ficat și apoi în rinichi pentru a deveni activ 1,25-dihidroxivitamină D (calcitriol). Publicații oficiale tind să susțină că ergocalciferol și colecalciferol sunt aceleași. Medicina alternativă spune că vitamina D3 este digerată mai bine decât D2. Majoritatea medicamentelor și suplimentelor alimentare conțin exact acest lucru.

Supradozarea cu medicamente și suplimente care conțin vitamina D este extrem de puțin probabilă. Este posibilă numai dacă luați doze de mai mult de 10.000 UI pe zi timp de mai multe zile la rând. Zeci de articole în reviste medicale de cercetare descriu modul în care oamenii au primit 150 000 UI o dată și nu le-a adus nici un rău. Cu toate acestea, este mai bine să luați o doză mică în fiecare zi decât o doză mare la fiecare câteva săptămâni. Simptome de supradozaj: oboseală, dureri de cap, somnolență, greață, vărsături, xerostomie, gust metalic, constipație, dureri musculare, sete, a crescut formarea de urină, iritabilitate, creșterea nivelului de calciu din sânge și urină, anemie, depozite de calciu in vasele de sange și rinichi, instabilitate cardiovasculară, afectarea funcției hepatice și a rinichilor. Aceste simptome pot persista timp de mai multe luni după ce ați încetat să mai luați vitamina D. Subliniem încă o dată că o supradoză și efectele secundare sunt extrem de improbabile, atunci când luați această vitamină cel puțin 10 000 UI pe zi.

Cum este mai bine să iau calciu și vitamina D - împreună sau separat?

Vitamina D reglează absorbția calciului de către organism. Dacă această vitamină nu este suficientă, calciul din intestin nu va fi absorbit aproape deloc, indiferent cât de mulți oameni o mănâncă. Pentru prevenirea rahitismului la copii și a osteoporozei la adulți, medicii prescriu deseori calciu și vitamina D. Ambele substanțe pot fi luate împreună sau separat. Rezultatul tratamentului nu este practic afectat.

Poate exista o alergie la această vitamină?

Mamele se plâng adesea că bebelușii lor au o alergie la vitamina D. Principalele simptome sunt roșeața pielii, erupții cutanate, mâncărime. Publicațiile occidentale spun că alergia la această vitamină este foarte rară. Probabil, în cele mai multe cazuri, simptomele care sunt luate pentru alergii apar ca urmare a unui supradozaj. Pe pagina pe care sunteți acum, există o instrucțiune detaliată despre cum se calculează o doză adecvată pentru copii și adulți. Studiați cu atenție aceste informații.

Calculul dozei: zilnic, curativ, preventiv

Înainte de a lua medicamente sau suplimente alimentare care conțin vitamina D, trebuie să determinați o doză zilnică adecvată. Este de dorit să se facă acest lucru prin rezultatele unui test de sânge pentru 25-hidroxicholecalciferol (25-OH). Norma acestui indicator este de 30-100 ng / ml (75-250 nmol / l) pentru persoanele de orice vârstă. Este la fel pentru copii și adulți, bărbați și femei. Persoanele care au 25-hidroxicolecalciferol în sânge mai puțin de 30 mg / ml (75 nmol / l), trebuie să vizitați mai des soarele. Și dacă trăiți într-un climat tulbure sau suferiți de o perioadă intensă de toamnă-iarnă, suplimentele de vitamina D în capsule vă vor ajuta. Pentru a prescrie o doză terapeutică, este posibil să aveți nevoie de teste de sânge pentru hormonul paratiroidian, calciu în ser, raze X ale oaselor și alte examinări.

Consumul zilnic minim de vitamina D

Grupe de vârste
Mcg pe zi
UI pe zi
Sugari cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni
10400
Sugari 6-12 luni
10400
Copii 1-3 ani
15600
Copii 4-8 ani
15600
Copii 9-13 ani
15600
Adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani
15600
Adulți în vârstă de 19-70 de ani
15600
Adulți peste 70 de ani
20800
Femei însărcinate
15600
Femei ce alăptează
15600
Dacă testul de sânge a arătat o lipsă de vitamină D în organism, atunci doza zilnică ar trebui să fie mult mai mare decât rata minimă de consum prezentată în tabelul de mai sus. Luați această vitamină la doze apropiate de maximul de siguranță. De la vârsta de 9 ani, apariția efectelor secundare este extrem de puțin probabilă la doze de până la 10.000 UI pe zi. Pentru acoperirea riscului, puteți lua mai puțin, bazându-vă pe datele oficiale ale Statelor Unite privind cele mai sigure doze de vitamina D pentru vârste diferite.

Doza maximă sigură de vitamină D pe zi

Grupa de vârstă
Mcg pe zi
UI pe zi
Sugari cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni
251000
Sugari cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni
37.51500
Copii 1-3 ani
62.52500
Copii 4-8 ani
753000
Copii 9-13 ani
1004000
Adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani
100
4000
Adulți de 19 ani și peste
100
4000
Este necesar să se concentreze asupra dozei de vitamina D, prezentată în tabelul de mai sus, și nu asupra ratei minime de consum. În țările occidentale, preparatele din vitamina D3 care conțin 5000 UI într-o singură capsulă sunt foarte solicitate. Astfel de suplimente sunt luate de sute de mii de oameni. Cazuri de efecte secundare din partea lor nu au fost descrise niciodată în jurnalele medicale. Supradozajul la adolescenți și adulți poate fi cu administrarea de vitamine D3 sau D2 de la 10 000 UI și mai mult timp de zile. O singură doză de "șoc" de 150.000 UI, dată o dată la fiecare 3 săptămâni, este probabil sigură pentru adulți. Dar este mai bine să luați în fiecare zi 1 000 - 5 000 UI, decât o doză uriașă deodată.

Adulților o doză mică de vitamina D - 100-800 UI pe zi - poate crește nivelul de 25-hidroxicolecalciferol în sânge în cele mai bune cazuri 1-2 ng / ml. De obicei, acest lucru nu este suficient. Efectul real este dat în doze de 2 000 - 5 000 UI pe zi. Efectul vitaminei D depinde de caracteristicile genetice individuale, vârsta și prezența bolilor cronice. La unii oameni este mai bine transformat într-o formă activă, în alții - mai rău. Nu există informații exacte cu privire la modul în care dozele diferite ale acestei vitamine măresc nivelul de 25-hidroxicolecalciferol din sânge, deoarece aceasta este individuală. Încearcă să nu ei vitamina D „dintr-o privire“, și da-ți regulat analize de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol și urmăriți în ce mod se schimbă rezultatele.

1 mcg de vitamina D - ce cantitate de UI este?

Unii producători indică doza de vitamina D adesea în micrograme (μg) pentru producția localî și în preparatele de import în UI (unități internaționale). Prin urmare, este posibil să aveți nevoie de informații despre cum să traduceți micrograme în UI. 1 μg de vitamina D este de 40 UI.

Vitamina D pentru copii
OsteoSanum Vision

OsteoSanum Vision

OsteoSanum imbunatateste structura oaselor, crescandu-le densitatea minerala. Previne disparitia calciului din oase; ajută la sudarea mai rapida a oaselor dupa fracturi. Previne deformarea coloanei vertebrale și a defectelor de postura, participă la prevenirea bolilor cardiovasculare. OsteoSanum recomandat ca o sursă suplimentară de calciu și vitamina B6, D3, B12, precum și de acid folic.

OsteoSanum Vision

Be Big Vision

Be Big Vision

Be big este un complex pentru copii, perfect pentru faza de creștere activă, pe baza de calciu, siliciu și vitamina D3, care vizează direct dezvoltarea sistemului osos. Supliment alimentar biologic activ destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani, pentru susţinerea creşterii şi dezvoltării active a organismului copilului. Formula produsului este concepută având în vedere toate cercetările moderne din domeniul nutriţiei copiilor.

Be Big Vision

Be Smart Vision

Be Smart Vision

Be Smart conține acizi grași polinesaturați omega-3, care facilitează dezvoltarea corespunzatoare a creierului, a sistemului nervos și a vederii. Recomandat pentru a asigura funcționarea normală a creierului, pentru a îmbunătăți abilitățile de gândire și de memorie. Recomandat ca, o sursă suplimentară de vitamina Е, А, D3 și acizi grași polinesaturați omega-3, pentru copiii peste 4 ani.

Be Smart Vision


Medicii prescriu deseori vitamina D pentru copii pentru a preveni rahitismul și o creștere activă. Cu același scop, mulți părinți dau această vitamină copiilor lor, fără a discuta cu medicul. Copiii pot lua vitamina D3 sau D2 împreună cu calciu (30-75 mg calciu "pur" la 1 kg greutate corporală pe zi) sau fără ea. Rețineți că, datorită lipsei acestei vitamine, calciul nu va fi absorbit în intestine, indiferent cât de mult îl mănâncă copilul. Copiii care locuiesc în țări însorite și petrec destul de mult timp în aer liber, de obicei nu trebuie să ia vitamina D în suplimente.

Poate că copilului dumneavoastră să administreze vitamina D din octombrie până în martie, când soarele nu poate fi văzut zile întregi. Un test de sânge pentru 25-hidroxicholecalciferol (25-OH) va ajuta la luarea unei decizii corecte. Această analiză vă permite să stabiliți dacă există o deficiență a vitaminei D. Determinarea nivelului de vitamina "solară" în organism în aparența copilului sau a adultului este imposibilă. Dacă observați o deformare a oaselor la un copil, atunci este evident că este prea târziu să luați măsuri preventive și este necesar un tratament serios. În plus față de lipsa soarelui, alți factori de risc pentru deficitul de vitamina D la copii sunt - anticonvulsivantele, pielea întunecată, unele boli ereditare rare.

Care este doză zilnică de vitamină D pentru copii?

Pentru copiii de la naștere până la 3 ani - doza de 400 UI de vitamina D pe zi va preveni rahitismul. Acesta este o cantitate garantată ce nu va provoca o supradoză, indiferent de cât de mult timp copilul petrece în soare și cât de mult consumă laptele matern sau formula pentru sugari. În 2003, recomandarea oficială în Statele Unite a fost - de a da copiilor mici, 200 UI de vitamina D pe zi. În 2009, această cifră a crescut la 400 UI pe zi. Copiii mai mari pot lua 600-800 UI pe zi, și de la adolescență - 1000 la 5000 UI pe zi. În cazul în care un test de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH) a arătat o deficiență de vitamina D, chiar și sugarilor, medicii prescriu 1000 - 2000 UI pe zi care nu va avea nici un efect negativ.

Care vitamina D este mai bună pentru a da unui copil?

Vitamina D în medicamente și suplimente alimentare poate fi în două versiuni: D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol). Surse oficiale spun că ambele forme funcționează în același mod. Medicina alternativă spune că vitamina D3 este digerată mai bine decât D2. Acest punct de vedere devine în general acceptat. Prin urmare, majoritatea medicamentelor și suplimentelor conțin vitamina D3 (colecalciferol). Nu este potrivit pentru vegetarieni, deoarece este produs din produse de origine animală. Vitamina D2 (ergocalciferol) se obține din plante. Dacă nu sunteți convinși vegetarieni, atunci este mai bine să utilizați vitamina D3 (colecalciferol).

Până la ce vârstă trebuie de dat această vitamină unui copil?

Mai sus sunt enumerate simptomele și factorii de risc pentru deficitul de vitamina D în organism la adulți și copii. Este recomandabil să faceți un test de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH) pentru a afla exact dacă copilul dvs. are suficientă vitamină, în special în perioada toamnă-iarnă. Dacă nu este suficient - puteți da, începând cu primele luni de viață și până la maturitate.

Trebuie să dau copilului vitamina D vara?

Pentru a sătura organismul cu vitamina D, petreceți suficient timp în soare - cel puțin 2-3 ori pe săptămână, timp de 15 minute. Dacă copilul dvs. se plimbă în aer liber în timpul zilei, atunci cel mai probabil, nu este necesar un aport suplimentar de vitamina D. Cu excepția persoanelor care trăiesc în zone cu climă înnourată sau în orașe ecologic nefavorabile. Răspunsul exact la întrebarea dacă este necesar de a da vitamina D copilului în timpul verii și în alte momente ale anului, vă pot arăta testele de sânge la 25-hidroxicolecalciferol (25-OH).

Care sunt simptomele supradozajului cu vitamina D la copii?

Simptomele supradozajului cu vitamina D la copii sunt aceleași ca și în cazul altor medicamente. Este o slăbiciune, greață, vărsături, nevoia frecventă de a urina. Sunt posibile crampe și niveluri ridicate de calciu în sânge. Supradozajul cu vitamina D este o problemă serioasă, dar foarte puțin probabilă. La copii se întâmplă că mamele nu citesc instrucțiunile de utilizare a produselor și dau copilului puțin mai mult. Chiar și la sugarii din primele luni de viață, o doză de 1000 UI nu cauzează probleme. Cu cât copilul devine mai în vârstă, cu atât este mai mare doza maximă sigură de vitamină D pe zi.

Pentru nou-născuți și sugari

Probabil că copilului nou-născut i-ar fi util să ia vitamina D din primele zile de viață. Mai mult decât atât, copiii care sunt hrăniți culapte matern, suplimentarea cu aceste vitamine poate fi mai importantă decât celor care sunt hrăniți cu produse cumpărate. Simptomele de deficit de vitamina D, la nou-născuți și sugari - convulsii, letargie sau iritabilitate. Înainte de a începe da copilului orice vitamine, consultați medicul. Cu mare probabilitate, vă va spune un test de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH). Doza de 400 UI de vitamina D pe zi, nu este o problemă chiar și la nou-născuți, și chiar mai mult la copii mai mari. Cu toate acestea, nu ar trebui să se dea copilului fără motiv și fără a obține aprobarea unui medic.

Are nevoie un copil care este alăptat de vitamina D?

Copiii care mănâncă lapte matern, riscul de deficiență a vitaminei D în organism este mai mare decât cel al celor care se hrănesc artificial. Incredibil, dar acest lucru este dovedit de cercetări medicale. Amestecurile moderne pentru hrănirea artificială conțin de câteva ori mai multă vitamină D decât laptele matern. În același timp, nu trebuie să vă fie teamă că un copil care se hrănește cu amestecuri va avea o supradoză din această vitamină. În aceste amestecuri, sunt la fel de multe vitamine și alte substanțe utile, după cum este necesar.

Cât de multă vitamina D se găsește în laptele matern?

Laptele matern nu conține, de obicei, mai mult de 25 UI de vitamina D într-un litru. Un copil din primul an de viață ar trebui să primească 200-400 UI din această vitamină pe zi. Evident, laptele mamei nu va fi suficient pentru a rezolva această problemă. Natură a conceput că doar o mică parte din nevoia sa de vitamina D să fie satisfăcută în detrimentul laptelui matern. Iar restul să fie primită de la soare. Pentru aceasta, este suficient să petreceți puțin timp la soare.

Este această vitamină necesară la hrănirea artificială?

De regulă, amestecurile pentru hrana artificială conțin suficientă vitamină D, mult mai mult decât laptele matern. Cel mai probabil, un copil care se hrănește artificial, nu este nevoie să ia suplimentar această vitamină. Dacă aveți îndoieli, consultați un medic.

Cum sa dați vitamina D unui sugar?

Copiilor sugari li se administrează, de obicei, vitamina D în picături. O picătură poate conține 400, 1000 sau 2000 UI de această vitamină. Aflați exact doza din instrucțiunile de utilizare. 400 UI vitamina D pe zi este o doză preventivă. 1000 sau 2000 UI pe zi - doze terapeutice. Acestea pot fi date doar de către un medic în cazul testelor de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH), calciu și fosfor în ser a arătat că există o problemă. Doza nu va cauza o supradoză de 400 UI pe zi, indiferent de cât de mult laptele matern și cât de mult timp el petrece la soare. Nu o depășiți dacă medicul nu a dat instrucțiuni speciale.

Vitamina D pentru femei

Medicina alternativă susține că vitamina D pentru femei este aproape un mijloc de prevenire a tuturor bolilor. Că și această vitamină menține echilibrul hormonal în organism, protejează femeia de boli autoimune și înmuierea în funcție de vârstă a oaselor, previne cancerul de sân și alte tipuri de cancer. Din păcate, rezultatele cercetărilor medicale exclud, de obicei, beneficiile semnificative ale vitaminei D pentru femei. Desigur, nu este de dorit să tolerați deficiența acestei vitamine. Mai mult decât atât, este suficient să petreceți doar puțin timp în soare pentru a satura corpul. Dar nu trebuie să ne așteptăm la un miracol din utilizarea vitaminei D în suplimentele alimentare și medicamente. Magneziu-B6 și zinc în tablete vor da un efect rapid și semnificativ, Vitamina D este puțin probabil.

Femeile au descoperit adesea un grup de tulburări metabolice: sindromul ovarului polichistic, sindrom metabolic, diabet gestațional și diabet de tip 2 mai târziu. Aceste boli apar din cauza sensibilității la insulină redusă și intoleranța la glucide dietetice. Deficiența vitaminei D crește riscul tulburărilor metabolice. Cu toate acestea, luarea acestei vitamine nu vă protejează de problemele cu carbohidrații. Mai întâi de toate, trebuie să treceți la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Multe studii serioase confirmă utilitatea vitamina D pentru prevenirea cancerului de san, si chiar pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului său. Este de dorit să se mențină nivelul de 25-hidroxicolecalciferol în sânge de cel puțin 40-45 ng / ml. Pentru a face acest lucru, poate fi necesar să luați 2 000 - 4 000 UI pe zi.

De ce este vitamina D folositoare femeilor?

Vitamina D reglează metabolismul calciului în organism, nu numai la copii, dar și la adulți. Acest lucru poate fi important pentru a preveni înmuierea oaselor cu vârsta. Această vitamină este practic inutilă pentru piele, unghii și păr. Ajută puțin la stoparea stresului sezonier. Femeile sunt încurajate să acorde atenție magneziului-B6 și zincului. Aceste suplimente au un efect mai pronunțat decât vitamina D.

Care sunt simptomele de deficit de vitamina D la femei?

Deficitul de vitamina D nu produce simptome severe la femei, la fel ca la bărbați. Poate exista durere inexplicabilă în mușchi și oase, slăbiciune.

Ce fel de tratament este necesar dacă o femeie are vitamina D în sânge sub nivelul normal?

Mai sus în acest articol este descris cum să umpleți deficitul de vitamina D în organism. Recomandările pentru femei sunt aceleași ca și la bărbați. Nu vă bazați pe sursele de hrană ale acestei vitamine. Concentrați-vă pe medicamente, suplimente alimentare și cele mai bine - stați la soare de mai multe ori pe săptămână timp de 15 minute. Nu este necesar să expuneți pielea la radiații ultraviolete prea mult timp. Este suficient să stați cu fața și mâinile la soare pentru o perioadă scurtă de timp.

Vitamina D în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, încercați să petreceți suficient timp la soare, astfel încât vitamina D să fie produsă în mod natural. Studiați factorii de risc pentru deficiența acestei vitamine, care sunt prezentate mai sus. Este recomandabil să se efectueze un test de sânge pentru 25-hidroxicolecalciferol (25-OH) și pe baza rezultatelor sale, să se decidă dacă merită să se utilizeze suplimente care conțin vitamina D.

Deficiența vitaminei D în corpul unei femei crește riscul următoarelor complicații ale sarcinii:
 • diabet gestational;
 • Preeclampsie;
 • vaginoză bacteriană;
 • greutate mică a copilului la naștere.

Cu toate acestea, această vitamină nu poate fi recomandată în doze mari, deoarece nu sa confirmat faptul că aceasta este sigură în timpul sarcinii.

Studii serioase au demonstrat utilitatea vitaminei D pentru a reduce riscul și chiar pentru a trata diabetul gestațional. De exemplu, femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu diabet gestational au primit 50.000 UI vitamina D și apoi 20 de zile mai târziu. Datorită acestui fapt, a scăzut nivelul de glucoză și insulină în sânge, sensibilitatea la insulină a fost îmbunătățită. Cu toate acestea, nu trebuie să sperăm că vitamina D te protejează complet sau că poate trata diabetul gestațional. Dacă rezultatele testelor de sânge pentru zahăr nu sunt foarte bune, atunci reduceți aportul de carbohidrați. De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu trebuie să luați magneziu-B6 pentru prevenirea și tratamentul preeclampsiei.

Pentru piele, păr și unghii

Stratul superior al pielii este deteriorat tot timpul sub influența soarelui, a frigului, a căldurii, a diferitelor substanțe chimice, a forțelor de frecare. Celulele deteriorate trebuie înlocuite în mod continuu cu altele noi. Vitamina D este una dintre substanțele importante care reglementează acest proces. În cazul deficienței acestei vitamine din organism, funcția de barieră a pielii poate fi încălcată. În sângele vor pătrunde mai mulți microbi, bacterii, toxine și alte substanțe nedorite. Vitamina D într-o formă activă ajută mulți oameni de psoriazis atunci când se aplică pe piele și ingestie. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această vitamină să fie utilizată în scopuri cosmetice în interior sau în exterior. Este puțin probabil ca vitamina D din cremă pentru piele să aibă un beneficiu masiv.

Una dintre multele funcții ale vitaminei D din organism este de a regla creșterea părului. Cu toate acestea, nici o sursă serioasă nu susține că această vitamină este utilă pentru îmbunătățirea stării părului.

Prevenirea și tratamentul bolilor

Vitamina D are sens să fie luată de adulți, copii și uneori, chiar și sugari pentru prevenirea și tratamentul anumitor boli. Cu toate acestea, medicina alternativa exagerează prea utilitatea acestei vitamine. Vitamina D este necesară pentru prevenirea și tratamentul rahitismului la copii. Ajută mulți pacienți ce suferă de psoriazis. Poate că este util pentru prevenirea anumitor forme de cancer. Poate ca această vitamină reduce riscul de boli autoimune - diabet zaharat tip 1, scleroză multiplă, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic. Dar acest lucru nu a fost încă dovedit în mod concludent.

Rahitism

Rahitism este foarte rar, la aproximativ la 1 din 200.000 de copii. Medicii de multe ori îi sperie cu acest diagnostic pe părinți, încercând să pompeze mai mulți bani de la ei. Rahitismul se dezvoltă numai în cazul unei deficiențe foarte severe de vitamina D. Este puțin probabil ca această boală să amenințe copilul unei familii obișnuite. Dar poate exista o lipsă moderată de vitamina D, care determină copilul să rămână în urmă în creștere, letargie sau nervozitate, dureri musculare inexplicabile, crampe. Diagnosticul rahitismului nu poate fi efectuat fără a se da teste de sânge pentru calciferol, precum și calciu și fosfor în ser.

Pentru tratamentul rahitismului, este prescris de a lua vitamina D în doze mult mai mari decât pentru prevenție. De regulă, ar trebui să luați de asemenea calciu. În mod ironic, la copiii care sunt hrăniți cu lapte matern, riscul de rahitism este mai mare decât cel al celor care nu sunt. Deoarece amestecurile artificiale conțin mult mai multă vitamina D decât laptele matern.