Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Cum vindecam ciuperca unghiilor la picioare (Onicomicoza - Infectia fungica a unghiei)

Agenții cauzatori ai onicomicozei sunt este extrem de puternici. Sporii fungici nu mor la temperaturi de până la +100°C și poate rezista la temperaturi de până la -60°C. De multe ori, ele supraviețuiesc atunci când sunt expuse la diverse substanțe chimice de uz casnic pentru dezinfectare.

Infectarea cu aceasta ciuperca poate avea loc în vestiar, bazin de înot, club de fitness sau într-o sală de așteptare, salon de unghii, pe plajă etc. 

Respectarea unor reguli simple poate preveni infecția cu spori de ciuperca a unghiilor:

  • de folosit doar incaltamintea proprie;
  • de uscat bine pantofii care au fost spalati;
  • In fiecare zi sa purtati ciorapi curati;
  • Sa folositi foarfecele Dvs personal;
  • Intariti imunitatea;

Dacă cineva din familie suferă de onicomicoza, trebuie să se dezinfecteze pereții din baie cu un amestec de clor sau alt dezinfectant. Puteți utiliza numai înălbitor sau cloramină.

In cazul aceste boli fungice este mai bine să folosiți un burete separat. Șosete, ciorapi și alta lenjerie se fierbe timp de 20 minute într-o soluție de săpun-sodă 2%, la temperaturi ridicate. Unghierele după utilizare trebuie sa le ștergeți cu alcool sau sa le tineti deasupra flacarii.

Semne ale infecție

După infecție, ciuperca are nevoie de ceva timp sa se stabileasca. În primul rând, boala afecteaza degetele de la picioare mari. În termen de un an sau mai mult ciuperca distruge placa unghiilor si are următoarele caracteristici:

  • Schimbarea culorii unghiilor;
  • Îngroșarea;
  • Fărâmițarea marginii;

Schimbarea culorii. Unghiile sanatoase, care nu sunt afectate de ciuperca unghiilor sunt semi-transparente, capilarele ii dau o nuanță roza. După infectarea, se schimbă culoarea în galben, maro, negru. Sub placa de unghii se formeaza un decalaj in care sunt microbi și alți agenți patogeni.

Îngroșarea. Placa de unghii devine slaba din cauza keratinizarii crescute, care în cazuri avansate, stopeaza tratamentul unghiilor.

Fărâmițarea. In absenta sau tratamentul incomplet al ciupercii, ea pătrunde in întreaga grosime a unghiei care este distrusă si se fărâmițează.

Daca este lasata netratata ciuperca unghiilor de la picioare, onicomicoza devine cronică. Odată ajunsa în organism, slăbește sistemul imunitar, determina reacții alergice, afectează organele interne.

Tipuri de ciupera

Ciuperca mucegai. Afecteaza cel mai des organismul slăbit de o boală prelungită. Placa unghiilor se colorează în galben, verde, albastru, se poate transforma negru. Uneori onicomicoza apare doar ca pete.

Dermatofiți. Pe unghiile de la picioare apar pete sau dungi galbene. Pe măsură ce infecția progresează îngălbenirea merge spre mijloc. În cazul în care nu se trateaza ciuperca, placa devine complet galbena.

Tratamentul ciupercii cu ajutorul Propolisului


Propolisul contine saliva a glandelor albinelor, vitamine, minerale, taninuri, are o aroma caracteristic placuta. 

Unguentul de propolis. Propolisul se răcește, se toacă și se adaugă in ulei încălzit la 60°C. Se agită timp de 10 minute, se lasa sa se raceasca, se scurge. Se depozitează într-un recipient de sticlă. Se aplică pe zonele afectate dimineața și seara, se acopera cu mai multe straturi de tifon.

Tinctura de propolis. Se dizolvă particulele de propolis în alcool de 90%, pentru a se obține o consistență buna. Se aplică un strat subțire, acoperind unghiile de la picioare cu hârtie cerată. Tratamentul se face timp de 2 săptămâni.

Rețeta 1. Se amestecă tinctura de alcool de iod și oțet de mere în proporții egale. Cu substanta obtinuta sa ungeti locul cu pricina de 2 ori pe zi timp de 6 luni.


Rețeta 2. Puneți în apă fierbinte sapun, sare, bicarbonat de sodiu si se aburesc picioarele. Se taie porțiunea afectată de unghie cu foarfecele pina la parte sanatoasa (un proces nedureros). Se aplica comprese - un tifon îmbibat în oțet de mere, fixați un bandaj sau plasture adeziv.

Rețeta 3. Se pune un ou proaspăt in 150 ml oțet. Dupa ce oul se dizolvă, se adaugă 100 g de unt, se amesteca si e obtine o pastă. Aplicati unguentul pe timp de noapte.

Sunătoarea. Se unge zona afectată de două ori pe zi, cu suc proaspat de planta, precum și se face baie cu decoct sau infuzie din aceasta planta.

Rostopască: Se unge placa afectata a unghiilor cu suc proaspăt de plante.


Suc de ghimbir. Se aplica pe zona afectata a unghiilor, suc sau o placă subțire de ghimbir. Se aplica cu un interval de 5-10 minute, fără a se spăla sucul cu apă.

Ulei de arbore de ceai. Se unge de mai multe ori pe zi locul afectat cu ulei de arbore de ceai.