Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Despre Roinita ( Melissa )

Roinița sau Melissa este una din ingredientele principale în compoziția Pax+ forte Vision

  • În diateze alergice trebuie să se ia infuzia de frunze de roinita de 3 ori pe zi, înainte de mese cite 1/2 pahar. De asemenea roinita infuzata este foarte utila sub formă de comprese pentru tratamentul miozitei, artritei si diferitor leziuni. Se prepară in felul urmator: 4 linguri de frunze uscate tocate, se infuzeaza in 2 cani cu apa fiarta timp de jumate de ora, dupa care se strecoara. Aceasta infuzie de asemenea ajută în tratamentul diferitor boli ale pielii cum ar fi erupții cutanate, furunculoza si ulcere. In cazul dermatitei alergice este folosit extern sucul de melissa.
  • Roinita poate fi utilizata ca un diuretic, laxativ, diaforetic si stimulator. Un decoct de melissa verde poate fi folosita in cazul problemelor de stomac, a tractului respirator si a unor forme de astm, deasemenea in cazul bolilor de inima si nervozitate, precum si ca tonic. Se pregateste decoctul in felul urmator: 10 g. de roinita verde trebuie tocata si fiarta intr-un pahar de apa timp de 10 minute. Dupa care decoctul se strecoara si se ia de 3 ori pe zi cite o lingurita.
  • Pentru imbunatatirea apetitului si calmarea sistemului nervos se prepara o infuzie in felul urmator: frunzele de roinita se fierb timp de 10 minute dupa care se consuma pe stomacul gol.
  • Decocturile din roinita sunt recomandate in cazul traumelor si vinatailor, tratamentul reumatismului si ulcerului. In cazul iritabilitatii, nervozitatii, isteriei si depresiei este recomandata tinctura din roinita. Se prepara ea in felul urmator: 20 g de plante uscate trebuie infuzate timp de o ora intr-un pahar cu apa clocotita. Dupa care se raceste si se bea cite ½ pahar de 3 ori pe zi.

Roinita, Melissa

Proprietăți utile ale roiniței

Roinița este folosita cu succes in medicina traditionala si nu numai. Efectul sau curativ este obtinut datorita uleiurilor esentiale ce se contin in ea. Aceste uleiuri se afla in frunzele plantei, iar concentratia acestora este destul de ridicata. Aceste uleiuri au un efect relaxant si calmant de aia si destul de des Roinita este folosita in prepararea medicamentelor/suplimentelor contra insomniei - ca exemplu Pax+ forte Vision. In componenta acestui ulei intra: citronelal, citral, geraniol, vitamina C (o sută cincizeci de miligrame), taninuri (aproximativ cinci la suta), acid oleanolic, acid cafeic și ursolic.

Medicamentele care contin roinita au proprietatea de a elimina spasmele deasemenea au efect calmant. Roinita are un mic efect de somnifer datorita uleiurilor esentiale. 

Intrebuintarea roinitei stimuleaza ciclul menstrual, scade tensiunea arteriala, este un foarte bun diuretic, normalizeaza ritmul cardiac si functionarea inimii. 

Compoziția chimică a Roiniței

Roinița conține 0,1-0,3% uleiuri esențiale, taninuri, diferite și flavonoide, mucilagii și gume. Există crescatorii speciale în care se poate crește concentrația de uleiuri esențiale la 0.8%. Frunzele de roiniță conțin caroten și vitamina C.

Așa cum planta conține cantități mari de uleiuri esențiale, acestea îi oferă o aromă specifică și placută la gust. În condiții de temperatura camerei uleiurile ce se conțin în roiniță sunt în stare lichidă. Daca ele ar fi puțin încălzite s-ar evapora cît ai clipi, din acest simplu motiv și nu este recomandat ca frunzele de roinița să fie uscate la temperaturi înalte. Datorită acestei proprietăți de evaporare rapidă, Roiniță poate fi folosită în foarte multe cazuri ca inhalator pentru diferite boli. Ajungînd în plămîni prin inhalare aceste uleiuri au proprietăți antiinflamatorii și dezinfectante. De asemenea uleiurile esențiale din roiniță au proprietatea de a elimina durerile, spasmele și crampele. 

Uleiurile esentiale din roiniță se dizolvă foarte ușor în alcool ceea ce permite de creat o mulțime de tincturi pe baza sa. În compoziția roiniței de asemenea intră compuși de azot și oxigen, care sunt capabile să stimuleze secreția salivei, secreția sucului gastric în așa fel trezind pofta de mancare.