Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Rețete naturiste

Cură cu tinctură de aloe

aloe

Tinctura de aloe se administrează astfel: Câte o linguriță în primele zile, dimineața și la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului poate ține de la 2 săptămâni până la 2 luni, se poate repeta după o pauză de 7 zile.

Recomandări: gripă, viroze respiratorii, anorexie, paralizii, infecții cronice ale pielii neurastenii, ulcer gastric, cancer, TBC pulmonar. Este contraindicată în graviditate și dereglări hormonale.

Grâu încolțit

Griu incoltit

Se folosește grâu din ultima recoltă. Grâul încolțit este un stimulent deosebit de important al activităților vitale ale organismului uman, datorită conținutului bogat în complexul de vitamine B.

Recomandări: dureri de cap, bronșite, dureri de dinți, tromboflebite, boli cronice ale sângelui, nevrite, eczeme, tumori ale stomacului, afecțiuni intestinale, ginecologice, oculare, renale, artrite, tumori în general. Este accesibil și ușor de preparat, în orice condiții și prin orice mijloace

Muguri de Plop negru

muguri de plop negru

Mugurii de plop negru conțin aceleași elemente ca și propolisul, substanță ce se găsește în interiorul stupilor.

Se poate folosi sub diferite forme: intern, ca și infuzie, macerat și tinctură, iar extern băi, frecții, ulei, tampoane, alifie.

Sub formă macerat: se ia 1 linguriță de muguri mărunțiți ( pudră ) și se pun în 250 ml de apă, timp de 12 ore. Se beau 3 pahare pe zi, înainte cu ( cu 30 minute ) de mesele principale, timp de 25-30 de zile. Această cură e foarte binevenită primăvara, pentru fortificarea organismului care iese din iarnă destul de slăbit.

Aer de munte

Nu există aer mai bogat în ozon ca aerul de munte, care exercită o acțiune curativă asupra întregului organism, mai cu seamă asupra sistemului nervos. Recomandăm acest sistem de “aerisire” în special copiilor anemic, convsalescenților, copiilor mici și chiar sugarilor.

Aerul de munte ajută în vindecarea numeroaselor afecțiuni pulmonare: pleurezia, pleurita uscată, adenopatia traheobronhică, tusea, tuberculoza, afecțiuni hepatice ale tubului digestive, mărește pofta de mâncare, iar nutriția este mult mai îmbunătățită. Indicații deosebite în cazuri de hipertensiune arterial, îmbunătățește activitatea aparatului circulator, crește cantitatea de hemoglobină, de fosfor și calciu. Este o adevărată binefacere ca în fiecare an, orice om să poată apela la o astfel de cură.

Contracindicații sunt în cazul bolnavilor în forma avansată de tuberculoză, ca și cazurile de hemoptizie, arterioscleroză și hipertensiune.

Cura cu propolis

propolis

Însușirile acestui valoros produs apicol sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În propolis se găsesc microelemente ( fier, zinc, cupru, cobalt, mangan, aluminiu, vanadiu, calciu, siliciu, stronțiu, bariu ) care, lisind din procesele normale biologice și fiziologice ale organismului uman produc dereglări ale lui.

Propolisul prezintă o substanță bioactive deosebit de valoroasă, cu rol biostimulator și bioregulator, acționînd, în special la nivelul nucleelor hipotalamusului. Efectele sale anestezice sunt excepționale, de 3.5 ori mai mari decât cele ale cocaine.

Recomandări: gripă, febră tifoidă, erizipel, nevralgită, boli infecțioase etc.

Miere de albine

miere de albini

Mierea nu este doar un produs dulce, așa cum își inchipuie mulți, este un adevărat aliment – medicament, având o compoziție foarte complexă.

Conține: apă, albumin, hidrați de carbon, fosfor, fier, sodiu, clor, magneziu. 325 mg calorii la 100 g de miere, mai conține acizi (formic, cetic, malic, citric), substanțe hrănitoare și în special vitamine și enzime , apoi săruri minerale ( fosfați, săruri de calciu și fier ). Este considerate unul dintre cel mai energice alimente și se asimilează foarte ușor, reîntărește nervii, dă forță corpului și prelungește viața.

O linguriță de miere într-un pahar cu apă, dimineața, va regla perfect tranzitul intestinal. Cura durează 25 de zile cu 7 zile pauză.

Iaurt

iaurt de casa

Iaurtul natural, preparat acasă este un aliment binefăcător, care ajută foarte mult procesul de digestive, mărește rezistența sistemului imunitar și îmbunătățește starea generală a sănătății.

Se consideră că curele cu iaurt asigură longevitatea, marele consum de grăsimi ( provenite de la carne, dar și lactate ) este cauza tuturor afecțiunilor inimii din nordul Europei.

E bine să cunoaștem că migrenele, eczemele, dermatitele, psoriazisul pot fi agravate prin consumul excesiv al produselor lactate, în special grăsimile provenite din laptele de vacă. Produsele lactate excită producerea de mucus, care la rândul lui suprasolicită și blochează organismul și mai ales tractul digestive, la nivelul căruia îngreunează absorbția adecvată a bolului alimentar.

Valoarea naturală a produselor pactate este universal recomandată, pentru calități curative și preventive, însă produsul recomandat pentru dezinfectarea mucoasei intestinale este iaurtul preparat acasă, nu pe cale industrial.

S-a constatat că iaurtul mărește rezistența sistemului imunitar, reduce aciditatea secrețiilor vaginale. Este recomandat chiar copiilor după vârsta de 7 luni în cazuri de dispepsii prin putrefacție, tulburări digestive, fermentații intestinale, constipații, uremie. Previne diabetul și arteroscleroza.

În uz extern este foarte eficient în arsurile de gradul 1 și în dermatoze.

Cura cur Zer

zerul

Zerul conține: lactoalbumină, enzime, vitamine, săruri minerale, etc. Este indicat în anemii, dispepsii, gută ( de la 500 până la 1000 ml pe zi ).

Poate fi folosit tranzitoriu, după dieta hidrică la copii cu tulburări acute de nutriție, Este colagog, diuretic și stimulează activitatea intestinelor ( de două, trei ori pe zi, câte o ceașcă de zer, ușor îndulcit cu puțină miere de albine. Sugarilor li se dă 2 – 3 lingurițe, înainte de alăptare. Sub formă de comprese, în uz extern se folosește contra degerăturilor, eczemelor.

Suc de cartofi

cartofi

Această cură este foarte eficientă în ulcere gastroduodenale și în diabet. Se ia ( de 3 ori pe zi ) câte 150 ml de suc ( cu 30 minute înaintea meselor principale ), timp de 30 de zile. Pentru că deseori e suportat greu, se poate adăuga în el puțin suc de morcovi, o linguriță suc de cătină sau de lămâie.

Câte 0,5 de pahar, se poate lua 1 dată sau de 2 ori pe zi, în cazuri de litiază biliară, obezitate, constipație, hemoroizi, scorbut, etc.

Suc de ridiche neagră

ridiche neagră

Sucul proaspăt de ridiche neagră este indicat în tratarea litiazei biliare și urinare, în colecistite, dispepsii, insuficiență hepatică, afecțiuni pulmonare, bronșită cronică, astm, tuse convulsive, gută, reumatism, artrite cornice, rahitism, alergii, scorbut. Se iau câte 20-50 ml pe zi.

În cazurile de litiază biliară, se pot consuma de la 100 la 400 ml pe zi. Fiind tare și concentrate, se poate combina cu puțin suc de morcovi, această combinație ajută la refacerea mucoaselor din organism. Este mai eficient dacă se administrează la o oră după ce s-a înghițit suc de hrean. Sucul liniștește și vindecă mucoasele, elimină mucusul dizovlat de hrean. Folosind acest suc, operațiile chirurgicale de boli ale sinusurilor pot fi evitate.

Atât ridichea neagră cât și cea roșie conțin: rafanol ( esență sulfurată ), potasiu, iod, magneziu, sulf, enzime, vitaminele A, B, C, P.

Cura cu suc din rădăcinoase


Un suc foarte bogat în substanțe nutritive se poate obține din: 300 g morcovi, 50 păstârnac, 60 g de cartofi, 60 g de ridichi, toate acestea băgate în mixer, se amestecă cu 150 g de miere polifloră. Sucul se bea dimineața, în decursul unei perioade de douăore, cu înghițituri rare și foarte bile salivat.

Cura durează 21 de zile, îndeosebi menținând această durată dacă organismul este foarte slăbit.

Suc din rădăcinoase și lămâie

Lămâie

Se iau o rădăcină de țelină, 7 morcovi, 7 rădăcini de pătrunjel, o ridiche neagră, o rădăcină de hrean, 8 lămâi sau 500 ml de cătină, 1,5 kg de miere de albini.

Hreanul dat prin răzătoare se amestecă cu sucul extras din lămâi ( sau cel de cătină ), se acoperă ermetic vasul și se lasă să stea în repaus timp de o oră. Rădăcinoasele, în acest timp se storc la mixer. Sucul obținut se amestecă cu sucul de hrean ( care se scurge prin tifon ) și miere. Amestecul obținut se toarnă în sticle cu filet și se păstrează la loc întunecos și rece. Se iau, în fiecare dimineață câte 100 ml pe stomacul gol ( înainte cu 30 min de micul dejun ), cu înghițituri rare. Ajută la fortificarea organismului slăbit. Cura durează 10 zile consecutive, cu pauză de 5 zile. Se repetă, ulterior de 3 ori, respectând cu strictețe pauzele.

Suc de sfeclă și gălbenuș de ouă de găină

Într-o sticlă de culoare închisă ( de 1 litru ) se pun 4 linguri de suc de sfeclă roșie, o lingură semințe de in, 4 linguri de ulei de măsline, 4 gălbenușuri de ouă de găină, 4 linguri de miere de albini. Se toarnă apă în sticlă, pină ce aceasta se umple. Măcerarea produselor va dura aproximativ 12 ore. În părți egale se mai adaugă coada-calului,vâsc, busuioc și pătlagină în părți egale ( 75 g ) sub formă de pulbere. Se agită pînă se obține un amestec desăvîrșit. Se bea într-o ( împărțit în 6 părți egale ), înainte cu o oră de fiecare masă. Este foarte util în tratarea anemiilor.

Cura cu vin de coacăze negre și aloe

Coacăze negre

Se recoltează frunzele de aloe ( cu vârsta cuprinsă între 3 – 5 ani și să nu fie udată 5 zile înainte de recoltare ) și se mărunțesc la mixer. Cantitatea necesară trebuie să fie de 750 g, se adaugă 10 lămâi bine mărunțite sau 600 ml suc de cătină, 1 litru de vin de coacăze negre, 3 kg de miere de mai.

Toate aceste produse se pun în borcan de sticlă, bine legat la gură, înfășurat în hârtie de culoare închisă, care se lasă la măcerat timp de 7 zile la temperatura camerei.