Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Profilaxia cancerului, sfaturi privind prevenirea cancerului

Profilaxia cancerului - este un subiect pe care majoritatea adulților îl interesează. Deoarece practic fiecare persoană din familie a avut cazuri de boli oncologice. În același timp, puteți vedea suficient despre ce fel de angoasă cauzează cancerul și ce efecte secundare severe apar din chimioterapie și radiații. În țările CSI, un factor suplimentar este lipsa anesteziei normale sub pretextul combaterii răspândirii drogurilor. Din multe motive, cancerul este o boală care ne sperie mai mult decât toate celelalte afecțiuni.

Profilaxia cancerului

În întreaga lume sunt trimise fonduri semnificative pentru a lupta împotriva bolilor de cancer. Cu toate acestea, succesele medicinei sunt modeste în cel mai bun caz. În ceea ce privește cele mai multe tipuri de cancer, omenirea nu le poate reduce încă. Jumătate dintre pacienții diagnosticați cu boli oncologice mor din cauza lor. Acordați atenție prevenirii cancerului ca parte a unui complex de măsuri pentru trecerea la un stil de viață sănătos. Factorii de risc pentru cancer sunt cunoscuți. Profilaxia constă în prevenire. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă înărmați cu obiceiuri sănătoase care reduc riscul apariției cancerului.


Sfaturi privind prevenirea apariției cancerului

Informațiile despre prevenirea diferitelor tipuri de cancer sunt actualizate în mod constant. Ieri, medicii au recomandat un lucru, astăzi altul, iar mâine va fi ceva în al treilea rând. De exemplu, studiile au arătat că, dacă luați beta-caroten fără alți antioxidanți, atunci nu numai că nu protejează împotriva cancerului pulmonar, ci dimpotrivă crește riscul. În 2017, SUA vor finaliza un studiu pe scară largă, de la care se așteaptă informații exacte și definitive, protejează aportul de vitamina D de cancer sau nu.

Cu toate acestea, astăzi și acum puteți implementa câteva recomandări care sunt tocmai eficiente în reducerea riscului de cancer.

Nu fumați, nu mestecați tutun
Fumatul crește riscul de cancer de 10 ori, în special cancerul pulmonar. Tumba de mestecat cauzează cancerul esofagului și pancreasului.
Nu vă expuneți fumatului pasiv
Faceți tot posibilul pentru a respira aer curat, nu otrăvit de fumul de tutun. Fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar cu 24% și de asemenea, accelerează dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Mănâncă grăsimi naturale sănătoase. Nu mâncați margarină și alte grăsimi trans
Aflați mai multe despre ce sunt grăsimile trans, cum cresc riscul cardiovascular și al cancerului. Nu mâncați margarină, cipsuri de cartofi, produse de patiserie fabricate din fabrică. Se recomandă să nu se utilizeze niciun produs semifabricat. Mâncați pește gras cel puțin 1-2 ori pe săptămână sau luați suplimente de acizi grași Omega-3.
Beți mai puțin alcool sau duceți un stil de viață fără alcool
Persoanele care consumă alcool peste măsură au un risc crescut de boli oncologice ale intestinelor, plămânilor, rinichilor și ficatului. Femeile care abuzează de alcool au un risc mai mare de cancer mamar.
Faceți exerciții fizice, încercați să mențineți o greutate corporală normală
Obezitatea are aproape același risc crescut de cancer ca și fumatul. Greutatea excesivă crește riscul de apariție a cancerului de sân la femei, de prostată la bărbați, precum și de cancer al intestinelor, rinichilor și plămânilor. În același timp, sa demonstrat că activitatea fizică regulată reduce riscul de cancer mamar și intestinal.
Protejați-vă pielea de radiațiile ultraviolete
Nu stați la soare între orele 10:00 și 16:00. Nu vă bronzați pe plajă, faceți-o la la umbră. Purtați o pălărie și ochelari de soare. Nu vă bazați prea mult pe protecția solară. Adesea reînnoiți stratul de cremă în zonele deschise ale pielii.
Vaccinați-vă împotriva infecțiilor virale
Hepatita B poate provoca cancerul la ficat, iar virusul papiloma uman - cancerul colului uterin. Ambii acești viruși au vaccinuri. Se recomandă efectuarea de vaccinuri pentru bărbații și femeile care practică relații sexuale promițătoare, dependenților de droguri și lucrătorilor medicali.
Periodic treceți un examen medical
Există multe tipuri de cancer, pentru care mai devreme va fi posibilă detectarea tumorii, cu atât mai mult probabil că tratamentul va avea succes. În special, cancer al pielii, intestinelor, prostatei, colului uterin și sânului. Discutați cu medicul dumneavoastră cât de des trebuie să faceți aceste examene medicale.

Informații teoretice necesare

Pentru a înțelege metodele de prevenire a cancerului, este util să învățați ceva despre structura celulelor. Corpul tău este compus din multe miliarde de celule. Fiecare celulă are un nucleu. Nucleul este cheia vieții - o moleculă lungă și răsucită de acid dezoxiribonucleic, cunoscută sub numele de ADN. Pur și simplu, ADN-ul conține instrucțiuni (gene) pe care celulele trebuie să le sintetizeze și, de asemenea, să creeze o copie a acestora. Dacă au apărut modificări anormale în molecula ADN, aceasta se numește o mutație.

În mod obișnuit, celulele în care a apărut mutația sunt deteriorate și mor. Acest proces se numește apoptoză. Și dacă brusc apoptoza nu funcționează, atunci sistemul imunitar monitorizează celulele canceroase și le distruge. Dar, uneori, celulele mutate încep să devină necontrolabile. Ele formează grupuri, pe care le numim tumori.

Tumori benigne și maligne

Tumorile sunt de două tipuri - benigne și maligne. Dacă tumoarea este benignă, atunci, probabil, celulele din ea sunt normale și nu mutate. Tumorile benigne, de obicei, nu reprezintă o amenințare la adresa vieții. Celulele din ele nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Astfel de tumori sunt îndepărtate chirurgical sau suprimate prin medicamente.

Tumorile maligne sunt tumori renale canceroase. Celulele lor mutante se împart repede și aleatoriu. Acestea afectează țesuturile și organele vecine. Principala amenințare - celulele canceroase sunt secretate în sânge și în sistemul limfatic, migrează în alte părți ale corpului. Acolo formează noi tumori - metastaze.

Mutațiile provin de obicei din cauza că moleculele de ADN vin în contact cu radicalii liberi - atomi activi distructivi. Radicalii liberi intră în organism din diferite surse. Unii dintre ei penetrează corpul cu otrăvuri chimice, de exemplu, fumul de țigară sau îngrășămintele. Altele - de la alimente dăunătoare sau de slabă calitate, de exemplu, produse afumate. Chiar și iradierea pielii cu lumina soarelui duce la formarea radicalilor liberi. De asemenea, multe dintre ele se formează în interiorul corpului în timpul metabolizării. Factorii externi care cresc riscul de cancer se numesc agenți cancerigeni.

Din fericire, natura a creat un mecanism de contracarare a radicalilor liberi. Ele sunt neutralizate de molecule speciale numite antioxidanți. Aceasta este arma noastră puternică pentru prevenirea cancerului și bolilor degenerative.

Cum să reduc riscul apariției cancerului?

 1. Reduceți formarea radicalilor liberi în organism.
 2. Nu permiteți radicalilor liberi să intre din mediul înconjurător împreună cu alimente.
 3. Luați antioxidanți și substanțe care întăresc sistemul imunitar.

Acum, hai să discutăm metodele specifice de prevenire a diferitelor tipuri de cancer.

Factori de risc pentru apariția cancerului

Factorii de risc pentru apariția cancerului sunt împărțiți în două grupe mari - ereditare și dobândite. Nu putem face practic nimic cu factorii de risc ereditari. Acestea sunt transmise de la o generație la alta. Cu toate acestea, ele produc doar 15% din celulele canceroase. Restul de 85% din bolile oncologice se datorează dietei nesănătoase, stilului de viață sedentar, fumatului și expunerii la toxine.

Epidemiologii sunt medici și oameni de știință care studiază prevalența anumitor boli și factorii lor de risc. Pentru a evalua pentru o anumită persoană probabilitatea de a se îmbolnăvi, ei folosesc noțiunea de risc relativ. Să presupunem că aveți o circumstanță sau o trăsătură. Riscul relativ (RR) este un număr care indică cât de mult este probabil ca o anumită caracteristică să provoace boala, în comparație cu persoanele care nu au această funcție. De exemplu, dacă Andrei are un risc relativ de 1,5, atunci are 50% mai multe șanse să se îmbolnăvească decât Mihai, care are un risc relativ de 1. Riscul relativ de 2 înseamnă că probabilitatea de a dezvolta boala este de 2 ori (100%). mai mare, etc.

La fumători, riscul relativ de cancer este crescut de 10 ori, comparativ cu cei care nu fumează. Cu alte cuvinte, ei au cu 900% mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar sau altele.

Riscul relativ este o măsură statistică utilizată pentru compararea grupurilor mari de persoane. Cu toate acestea, este imposibil să se prevadă exact riscul pentru o anumită persoană. Uneori, cancerul pulmonar apare la persoanele care nu au fumat. În același timp, pentru unii fumători această boală nu se dezvoltă și trăiesc până la vârsta venerabilă. Din fiecare 10 pacienți cu cancer pulmonar, unul nu este fumător și nu a fost expus fumului pasiv.

Produse pentru profilaxia cancerului

Mega Vision

Vision Mega

Mega conține complexul de Acizi grasi polinesaturati Omega-3 care sunt necesari pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor, în primul rînd - inima, vasele sanguine, creierul și pielea.

Vision Mega

LiveLon'+

LiveLon'+ Vision

Complexul LiveLon+ promovează întinerirea întregului organism și a pielii inclusiv. Într-o formulă echilibrată în LiveLon sunt prezenți 10 dintre cei mai puternici antioxidanti din lume care au un mecanism de acțiune în cascadă

LiveLon

Antiox+ Vision

Antiox+ Vision

Antioxidant natural care previne apariția bolilor de inimă, o sursă imensă de antioxidanți: beta-caroten, Vitamina E, C, Zinc și Seleniu.

Vision Antiox+

Factori genetici

Au fost efectuate studii la gemeni identici în care ADN-ul a fost 100% identic. Rezultatele au confirmat că majoritatea cazurilor de boli oncologice nu sunt asociate cu defectele genetice. Nutriția și stilul de viață sunt mult mai importante. Acest lucru sa dovedit a fi adevărat chiar și pentru acele tipuri de cancer care apar adesea în mai multe generații din aceeași familie.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 30 de anomalii genetice care cresc riscul anumitor tipuri de cancer. Unele dintre ele sunt rare. Boli oncologice ereditare se dezvoltă mai ales în copilărie. Concluzie: dacă nu sunteți copil, concentrați-vă asupra eliminării factorilor de risc dobândiți, care sunt descriși mai jos.

Merită să mă supun testelor genetice?

Mulți știu că cancerul de sân la femei se datorează cauzelor genetice. Într-adevăr, există două gene, a căror funcție este de a preveni cancerul de sân. Dacă o femeie a moștenit aceste gene modificate, atunci probabil că va contracta un pic mai mult de 50% cu cancer de sân înainte de vârsta de 70 de ani. La femeile cu ereditate nereușită, riscul de apariție a cancerului ovarian este de asemenea, crescut. Cu toate acestea, cauzele genetice sunt responsabile pentru doar 10% din cazurile de cancer mamar.

Dacă a-ți avut multe cazuri de cancer în familia dvs., discutați apoi cu medicul dumneavoastră posibilitatea de a trece testul genetic. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem avantajele și riscurile acestei situații. Testarea genetică pentru riscul de cancer este foarte costisitoare, iar beneficiile obținute de acesta sunt discutabile.

În ceea ce privește cancerul de sân, nu se recomandă efectuarea testelor genetice pentru toate femeile la rând. Transportatorul mutației este doar una din cele 850 de femei. Testarea este încă costisitoare. Din punctul de vedere al sănătății publice, nu este justificată. În plus, chiar dacă testele arată că genele tale sunt mutate, posibilitatea să ai cancer de sân sunt aproximativ 50%.

Profilaxia bolilor oncologice

Să presupunem că totuși ați decis să urmați teste genetice și ați descoperit că aveți un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer. Aceasta înseamnă că este necesar să fii mai frecvent supravegheat, să conduci un stil de viață sănătos și să te protejezi cu atenție de efectele factorilor de risc asupra mediului. Același sfat poate fi acordat tuturor persoanelor fără a trece prin teste costisitoare.

Vârsta și istoria familiei

Cu cât veți deveni mai mare, cu atât este mai mare riscul de cancer. Din păcate, acest lucru nu poate fi schimbat. Cu vârsta, celulele noastre se descurcă mai rău cu eliminarea mutațiilor în ADN. Ca rezultat, celulele mutante continuă să funcționeze în organism. Mai mult de 60% din cazurile noi de cancer și peste 70% din decesele cauzate de cancer apar la persoanele mai în vârstă de 65 de ani.

Multe tipuri de cancer în familii sunt adesea repetate. De exemplu, dacă o femeie are două rude de primă linie (mamă, mătușă sau soră) care au avut cancer de sân, riscul propriu de cancer de sân este crescut de 2-5 ori. Același lucru este valabil și pentru cancerul de prostată la bărbați.

Alte boli

Uneori, unele dintre bolile transferate cresc riscul altora. Există boli pentru care se demonstrează că cresc riscul de cancer. Acestea sunt alcoolism, hepatita cronică, diabetul, herpesul genital, infecția HIV, boala inflamatorie intestinală, ulcerul gastric și duodenal. Dacă sunteți bolnav sau bolnav de oricare dintre cele de mai sus, atunci trebuie să depuneți mai mult efort în prevenirea cancerului.

Iradierea și chimioterapia în tratamentul cancerului măresc riscul apariției altor boli oncologice în viitor. Poate că terapia de substituție hormonală și pilulele contraceptive cresc riscul de cancer mamar. Dar acest lucru nu este dovedit.

Ecologie nefavorabilă

Impactul fumului de tutun este un factor major de risc pentru cancer. În plus, există încă factori de mediu. Acestea sunt pesticide, erbicide, metale grele (mercur, plumb, cadmiu și alții), azbest, solvenți, în apropierea liniilor electrice (nu au fost dovedite!). Riscul depinde de concentrația, durata și intensitatea expunerii la substanțe toxice. Sa demonstrat că riscul de cancer este semnificativ crescut la lucrătorii care se ocupă profesional cu metale grele și alte otrăvuri în concentrații ridicate.

Un stil de viață sănătos joacă un rol important în prevenirea cancerului. Ce trebuie să faceți:

 1. Nu fumați și nu vă expuneți fumatului pasiv.
 2. Practicați sportul.
 3. Beți alcool moderat sau nu beți deloc.

Fumatul

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerele din cele care pot fi prevenite. Fumatul provoacă aproximativ 90% din toate cazurile de cancer pulmonar. Riscul de a muri de cancer pulmonar pentru bărbații fumători este crescut de 20 de ori, iar pentru femei - de 12 ori, comparativ cu cei care nu fumează. De asemenea, fumatul crește riscul practic al tuturor celorlalte tipuri de cancer. Cauzează cel puțin 30% din totalul deceselor cauzate de cancer. Fumatul este și cauza principală a atacurilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale, a bronșitei cronice și a emfizemului.

Fumatul pasiv - când cineva fumează și îl respirați - un factor important de risc pentru cancer, în special pentru cancerul pulmonar și de sân. Poate crește riscul bolilor cardiovasculare chiar mai mult decât fumatul activ. Se presupune că corpul fumătorilor pasivi nu este folosit pentru a face față radicalilor liberi și prin urmare, este deosebit de dăunător. Dacă o femeie nu fumează, ci trăiește cu un fumător, riscul de a dezvolta cancer pulmonar este crescut cu 24%.

Stilul de viață sedentar și alcoolul

Nivelul scăzut de activitate fizică, stilul de viață sedentar - acesta este un risc crescut de cancer. Mai multe studii pe scară largă au confirmat în mod convingător acest fapt. Activitatea fizică regulată aproape minimizează de 2 ori riscul apariției cancerului. Poate fi educație fizică sau muncă fizică - nu contează. Cu cât persoana este mai activă din punct de vedere fizic, cu atât este mai mic riscul de a se apropia de oncologie. Mai ales se referă la cancer al intestinului și al unui sânilor. Dacă aveți factori de risc pentru cancer - dieta proastă, excesul de greutate, fumatul - atunci acestea pot fi parțial echilibrată de activitatea fizică regulată.

În organism, alcoolul este transformat în acetaldehidă. Este o substanță toxică care acționează ca un radical liber și provoacă mutații ale ADN-ului în celule. Alcoolul stimulează dezvoltarea multor tipuri de cancer. Și cu cât o persoană bea mai mult, cu atât riscul este mai mare. Consumul moderat de alcool prezintă un risc redus sau fără cancer. Acesta este un pahar de vin, bere sau o porție de băuturi puternice pe zi. Cu toate acestea, dacă beți excesiv, riscul de cancer al ficatului, intestinelor, faringelui și de asemenea sânii la femei este crescut.

Factorii psihologici

Nivelul de stres, fondul emoțional, gândirea pozitivă / negativă și convingerile joacă un rol important în dezvoltarea multor boli, inclusiv a bolilor oncologice. Tipul de persoană al unei persoane determină în mare măsură spre ce boli este înclinat. Tipul de personalitate A - oamenii sunt nervoși, ușor excitabili, scandaloși, urcați în față, iubitori de competiție. E greu să te înțelegi cu ei. Astfel de oameni au adesea atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, care sunt precedate de hipertensiune.

Cancerul apare în special la persoanele cu personalitate tip C. Ele sunt folosite pentru a-și suprima emoțiile, mai ales furia. Astfel de oameni doresc să evite conflictele cu orice preț, să arate răbdare excesivă, să încerce să-i mulțumească pe alții, de multe ori să se simtă neajutorați. În situații stresante, ei încearcă să-și înăbușe emoțiile adevărate, să nu le arate. Se presupune că un astfel de comportament aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea cancerului. Deoarece stresul slăbește sistemul imunitar, iar suprimarea emoțiilor de mai multe ori consolidează efectul.

Toate acestea nu sunt dovedite oficial de știința psihologică. Dar, pe baza observațiilor personale, veți fi de acord că în practică este. Modul în care o persoană se confruntă cu stresul este mult mai importantă decât cauza care a provocat starea nervoasă. Două persoane pot supraviețui aceluiași eveniment stresant, dar reacționează la acesta în moduri diferite. Ca rezultat, se va dezvolta o boală oncologică, în timp ce cealaltă nu va fi afectat deloc.

Însușiți metodele de gestionare a stresului. Vă vor fi utile în orice situație. Învățați să faceți față stresului cu ajutorul activității fizice, tehnicilor de relaxare și, dacă este necesar, ajutorului profesional al unui psiholog. Acest lucru va sprijini sistemul imunitar, care poate urmări și distruge eficient coloniile de celule canceroase în timp, împiedicându-le să se dezvolte. Pe de altă parte, metodele greșite de gestionare a stresului au un efect distructiv. Lista neagră include suprimarea emoțiilor, abuzul de alcool, supraalimentarea, pastilele de calmare.

Alimentarea

Se crede că malnutriția este cauza principală a cancerului. Fumatul este pe locul al doilea. Este de obicei mai ușor să renunți la fumat decât să dezvolți obiceiuri pentru o dietă sănătoasă. Dacă o persoană mănâncă nesănătos, atunci corpul său nu are vitamine, minerale și alți nutrienți pentru a-și păstra celulele și țesuturile sănătoase. Munca sistemului imunitar se înrăutățește și se poate dovedi neputincioasă împotriva cancerului.

Dieta necorespunzătoare stimulează greutatea excesivă. De la sfârșitul anilor 2000, oamenii de știință cred că obezitatea are aproape același risc ridicat de cancer ca fumatul. Femeile care sunt supraponderale la o vârstă mai înaintată după menopauză au un risc de cancer de sân de 50% crescut. Pentru bărbații care suferă de obezitate, riscul de cancer intestinal este crescut cu 40%. Cancerul vezicii biliare apare la persoanele obeze de 5 ori mai des decât la cele mai slabe. De asemenea, este crescut riscul de cancer al rinichilor, pancreasului, ficatului și esofagului.

Se crede că un aport semnificativ de carne roșie crește riscul de cancer. Cu toate acestea, site-ul visionmarket.ro recomandă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru combaterea hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare, a problemelor articulare și cel mai important, pentru scăderea în greutate.

Alimente care cresc riscul de cancer:

 • Zahărul și produsele care îl conțin;
 • Făină albă, orice tip de carbohidrați rafinați;
 • Grăsimi trans - margarina, semifabricate, chipsuri;
 • Consum ridicat de calorii;
 • Consumul excesiv de alcool.

Alimente care reduc riscul de cancer:

 • Ulei de pește marin (hering, pește roșu, macrou, ficat de cod etc.);
 • Boabe - fasole, mazăre, linte și altele;
 • Orice tip de verdeață, dovlecel, castraveți, varză etc;
 • Nuci;
Se crede că consumul de fructe, precum și sfecla, morcovul reduc riscul de cancer. Cu toate acestea, este mai bine să rămânem la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, în care aceste alimente sunt excluse.

Vitamina D și riscul de cancer

Legătura dintre deficitul de vitamina D și riscul crescut de cancer a fost inițial înființată în 1980 de către medici de la frații Garland de la Universitatea din California, San Diego. Ei au descoperit ca cancerul intestinal în New York se întâlnește de 3 ori mai des decât în New Mexico. Care este motivul pentru aceasta? Frații Garland au sugerat că cauza ar putea fi o lipsă de lumină solară în New York și au publicat primul articol pe această temă.

Studiile recente confirmă faptul că deficitul de vitamină D în organism crește riscul de deces prematur și de cancer aproape în același mod ca și fumatul. În zilele noastre, oamenii sunt în panică temându-se de lumina soarelui, evitând-o, pentru a preveni cancerul de piele. Cu toate acestea, ca urmare a acestui fapt, pentru fiecare persoană care a scăpat de cancer de piele, există 55 decese ale femeilor din cauza cancerului de sân. Alți 55-60 de oameni mor din cauza cancerului de prostată. Această evaluare ridică controverse în revistele medicale, însă experții sunt de acord că lipsa vitaminei D crește în mod dramatic riscul de cancer mamar și intestinal.

Vitamina D

A fost efectuat un studiu de 4 ani în care au participat 1179 de femei în vârstă după menopauză. Una dintre ele a primit 1100 UI de vitamina D pe zi și un alt placebo. Sa dovedit că luarea vitaminei D a redus incidența tuturor cancerelor cu până la 60%. Studiați simptomele de deficit de vitamina D și gândiți-vă să-l luați în capsule. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care locuiesc în regiuni unde vremea este adesea fără soare.

Examinări medicale periodice

Una dintre măsurile pentru prevenirea cancerului este examinarea regulată. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care au factori de risc - un istoric familial al cancerului sau lucrează cu substanțe toxice. În timpul examenului, medicii vor căuta colonii de celule canceroase, încercând să identifice boala oncologică într-un stadiu incipient, când există cea mai mare șansă de tratament reușit.

Persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani li se recomandă să vadă un medic la fiecare 3 ani și peste 40 de ani - în fiecare an. Medicul se poate referi la sondaje speciale - .. tiroidă, cavitatea bucală, piele, ganglionii limfatici, testiculele de sex masculin, de sex feminin ovare, etc anchete regulate sunt o prevenire puternică pentru mai multe tipuri de cancer - de sân, de colon, de col uterin, prostată, testicul, oral cavitatea, pielea. Tipurile de cancer enumerate se regăsesc în jumătate din toate cazurile de cancer. Cu cât sunt găsite mai devreme, cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes.

Urmăriți-vă pielea, acordați atenție modificărilor neobișnuite. Femeile sunt de asemenea sfătuite să-și verifice independent glandele mamare pentru tumori. Acest lucru ar trebui să se facă lunar. Începând cu vârsta de 40 de ani, o mamografie trebuie să fie luată la fiecare 2 ani și un mamolog trebuie să fie vizitat o dată pe an. La vârsta de 20-39 de ani, este recomandabil să consultați mamografii o dată la 3 ani.

Profilaxia cancerului de colon și rect

De la vârsta de 50 de ani, se recomandă ca bărbații și femeile să facă obiectul unor examinări regulate într-una din opțiunile enumerate mai jos:
 • Analiza fecalelor pentru sânge latent în fiecare an, precum și sigmoidoscopia flexibilă la fiecare 5 ani.
 • Colonoscopie la fiecare 10 ani.
 • Clisma de bariu cu contrast dublu - la fiecare 5 sau 10 ani.

Simultan cu rectomanoascopia, colonoscopia sau clisma de bariu, trebuie efectuată o examinare digitală rectală. Dacă ați avut cazuri de cancer de colon în familia dumneavoastră, atunci trebuie să fiți examinat mai des și mai atent. Discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Cancerul de prostată

Bărbații de la vârsta de 50 de ani, care au o speranță de viață de 10 ani sau mai mult, trebuie să facă un test de sânge anual pentru un antigen specific prostatei și să fie supuși unui examen digital rectal. Același lucru este valabil și pentru bărbații sub 50 de ani care au factori de risc speciali. Grupul cu risc ridicat include bărbați negri și dacă ați avut două sau mai multe cazuri de cancer de prostată în familie. În acest caz, ar trebui să începeți examinarea în fiecare an de la vârsta de 45 de ani.

Boli oncologice feminine

Toate femeile cu vârsta de 18 ani și peste, care au început viața sexuală, se recomandă să efectueze o analiză Papanicolau în fiecare an și să fie supuse unui examen ginecologic. Dacă de trei ori la rând testul Papanicolau a arătat că totul este bine, atunci poate fi trecut mai rar. Dacă au existat cazuri de cancer uterin în familie, atunci cu debutul menopauzei, trebuie să verificați probele de țesut endometrial.

Constatări

 • Cancerul se dezvoltă ca urmare a mutațiilor ADN în nucleele celulelor.
 • Nu mâncați alimente dăunătoare care conțin radicali liberi, dar consumați produse naturale.
 • Încercați să nu fiți expuși toxinelor din mediul înconjurător.
 • Este de dorit să luați antioxidanți și uneori, chiar și stimulanți ai sistemului imunitar.
 • La fumători, riscul de boli oncologice crește de 10 ori!
 • Obezitatea crește riscul de cancer aproape în același mod ca și fumatul.
 • Cel mai adesea, cancerul apare la persoanele cu personalitate de tip C, care își suprimă emoțiile, mai ales furia.
 • Cu cât mai devreme se va detecta cancerul, cu atât mai mult probabil se va face vindecarea cu succes.
 • La vârsta mijlocie și bătrână, să se efectuează în mod regulat un examen medical.

Principalele modalități de a preveni cancerul - renunțați la fumat, nu fiți fumător pasiv, consumați doar produse naturale, nu abuzați de alcool.