Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Sovârf ( Oregano ) - beneficii si proprietati

Nume comune: măghiran sălbaticbusuioc de pădure sau oregano

Înălțimea de 30-60 cm, frunze în formă ovala. Florile sunt violete si apar din iulie până în septembrie.

In ciuda faptului ca Oregano este des întilnit în pădurile noastre, colectarea nu ar trebui să se faca impreuna cu rădăcini. Partea superioară este tăiată cu foarfeca sau un cutit in momentul de plină floare, lăsând 30% din planta pentru regenerare.


Aceasta planta este frecvent utilizata pentru prepararea ceaiului. Ceaiul din Oregano este foarte aromat si are efect diuretic, antiinflamator, calmant , expectorant.

Frunzele sunt folosite ca un condiment pentru gătit, in special pentru preparatele din carne, compoturi de fructe, cvas. Pentru cvas se iau 2-3 crengute de oregano, zdrobite sau întregi la un litru de cvas pentru aroma. Puneti oregano în butoaie pentru castraveți, varză, roșii - dă gust și ajută la îmbunătățirea păstrării.

Fructul de Oregano este format din patru nucusoare închise într-o ceașcă. Înflorește din iulie până în septembrie, în luna august are loc coacerea fructelor.

Raspindire. Aproape toată Romania.

Compoziția chimică. Oregano conține de la 0,3 până la 1% ulei esențial, care este compus din: fenoli (44%) - timol și carvacrol izomerul său; bi- și sesquiterpene triciclice (12,5%), alcooli liberi compoziție C10H18O (15%). In plus, conține tanina, acid ascorbic (în frunze până la 565 mg%) și flavonoide.

Aplicare. Este folosit ca un sedativ în excitarea sistemului nervos central, insomnie, reumatism, paralizie, epilepsie, boli respiratorii ca expectorant, diaforetic și diuretic; bronșită acută și cronică, spasme ale tractului gastrointestinal.

Oregano stimulează apetitul, stimulează activitatea intestinelor, imbunatateste digestia, elimina spasme ale stomacului și intestinelor, ameliorează greață, vărsăturile și durerile de cap , dureri menstruale, are un effect diaforetic, diuretic, coleretic, expectorant, analgezic, sedativ, anticonvulsivant, antiseptic efect, antiinflamator și cicatrizant .

Infuzia de oregano se ia pentru răceli, tuse, astm, tuberculoză pulmonară, boli ale stomacului și intestinului, la intirzierea menstruație , lipsa de acid gastric, atonie gastrică, efect calmant. Pe plan extern infuzia de oregano se face sub formă de băi, se spală cu loțiuni și comprese aplicate care au efect contra rahitismului, scrofuloză, erupții cutanate pruriginoase, abcese, furuncule. Aceasta nu trebuie utilizata în timpul sarcinii.

Oregano se pune in haine pentru a le proteja împotriva moliilor.


Uleiul essential din Oregano este utilizat pentru durerea de dinți (pe dinte se aplica vată îmbibata în ulei).

Metoda de aplicare. 15 grame de Oregano se pun în 1 cană cu apă clocotită si se infuzeaza timp de 2 ore, dupa care se strecoara. Se administreaza cite 1 lingura de infuzie de 3-4 ori pe zi.

Se aplică antihelmintic, pentru secreție redusă de suc gastric, pentru atonie, constipație, dureri reumatice, tulburări metabolice, boli ale gâtului, astm, hipertensiune, epilepsie, convulsii, flatulență, boli de ficat, vezica biliară, menstruație dureroasă, zgomot în urechi, tuse convulsivă.

Florile, Frunzele de Oregano si tulpinile sunt folosite ca un condiment atunci când marinam ciuperci, castraveți, roșii, castraveți, ca condiment pentru supe și feluri de mâncare principale, precum și a vinurilor aromate, lichioruri, bere, cvas.