Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Mărul - fructul care dă sănătate

Originea bătrînei zicale engelești "One apple a day keeps the doctor away" este larg comentată de către istoricii și etnologii Francezi și Britanici, zicală pe care vor să și-o revendice. Cert este că atît cît normanzii care au invadat insula, cît și locuitorii vechi ai Britaniei, celții știau că mărul este fructul dătător de sănătate.

Pectina în luptă deschisă cu bolile ucigașe ale mileniului III - infarctul și cancerul

Încă de acum trei decenii, antropologii germani de la Universitatea din Koln au observat că populațiile consumatoare de mere din Elveția și sudul Germaniei au mai rar probleme cu inima. Studiul mai amănunțit al medicilor germani asupra populațiilor din zonele pomicole de la poalele munților Alpi a demonstrat practic că mărul, ca aliment de bază la micul dejun, poate ascunde secretul sănătății cardiace.

Cercetătorul german dr. Haupffmann J.S. a constatat în mod experimental că pectina din măr are rol important în scăderea concentrației de colesterol, asociată unei absorbții minime de steroli ( alcooli din grăsimi care se pot transforma în colesterol ). Acest dublu efect anticolesterol al dietelor cu măr și chiar cu oțet de măr sau vin elimină total riscul la ateroscleroză.

Antropologii români au descoperit, înaintea germanilor că în satele din zona Rucăr-Bran, unde locuiau aproximativ 87% dintre longevivii din Europa de Est, merele și oțetul de mere erau nelipsite din alimentația zilnică.

Aminoacizii din coaja de măr combat cancerul

În 1949 Browne afirma: Cancerul este o problemă numai pentru cei care nu consumă niciodată mere. Dr. Allen B. Mac Harsviile a descoperit că unele gene pot produce apariția unei celule canceroase în orice țesut cu excepția țesutului coranian ( pe vasele care hrănesc cordul ). Cercetătorul scoțian a evidențiat 14 tipuri de aminoacizi existenți în coaja de măr, care pot scădea riscul de cancerizare al celulelor. Aproape jumate din cei 14 aminoacizi se regăsesc numai în măr.

Orășenii trebuie să consume 50 - 70 kg de mere pe an!

Aceeași sursă a celebrei universități scoțiene Edinburgh Medical Center, constată că cei care locuiesc în orașele neprotejate ecologic, din SUA și Europa, inhalează zilnic toxice din atmosferă, care pun ficatul la grea încercare. Cercetările medicale arată că unul din 20 de orășeni, care nu consumă deloc fructe își obosesc ficatul la fel ca și în cazul unui alcoolic ce consumă alcool zilnic.

Conținutul specific de metale ale mărului, precum fierul, magneziul și aluminiul, s-a dovedit a crește capacitatea ficatului de a reduce efectul toxinelor prezente în atmosferă de oraș - fumul industrial sau cel scos de tobele de eșapament ale mașinilor. Este recomandat celor care locuiesc în marile orașe să consume cel puțin 50 - 70 kg de mere pe an, pentru a oferi o mînă de ajutor ficatului, unul dintre organele directe expuse poluării chimice, cauză indirectă a 60% din mortalitate, în ultima jumate de secol.

Mărul și frumusețea corporală

Actualmente se știe și este recunoscut că mărul este, poate înainte de toate un fruct alt tinereții și frumuseții. Biologii belgieni au dovedit în 2001 că acidul alfa-2-galactonic prezent numai în măr, influențează depunerea de grăsimi în jurul coapselor și fețelor la femei. Dr. Biloitte J.C arată că acest acid activează anumite zone glandulare, din suprarenale. Efectul este: depunerea de grăsimi în cantități optime pe linia modelului feminin ideal, contur coape și gambe, șolduri și eliminarea depunerilor lipidice pe abdomen la bărbați.

Lupta cu obezitatea

Atît pentru femei cît și bărbați, merele ca un meniu pentru dejun, au dat foarte bune rezultate. Rețeta ideală este consumul zilnic de mere, timp de 35 - 40 zile, în mici cantități ( 100 - 200 măr ras ) imediat ce intervine senzația de foame.

Dinții și frumusețea

Așa după cum au dovedit biochimiștii danezi, cea mai mare parte a principiilor capabile de albire a dinților se datorează derivaților acidului oxalic, folosit în toate miraculoasele paste de dinți și prezent în măr. A mușca din plin din mărul crud înseamnă a curăța și albi dinții. Merele verzi înseamnă un plus de curățenie dentară sau aspectul estetic, înălbitor, natural.