Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Proprietatile medicinale ale Catinei

Fructele de cătină sunt extrem de bogate în vitaminele B1, B2, C, E, K, P; flavonoide, acid folic, carotenoizi, betaină, colină, cumarine, glucoza, fructoza și fosfolipide. Fructele au o cantitate destul de mare de acid, cum ar fi acidul malic, acidul citric. Fructe de catina sunt, de asemenea bogate și in taninuri. Nu sunt lipsite aceste boabe și de oligoelemente, cum ar fi sodiu, magneziu, fier, siliciu, aluminiu, plumb, nichel, mangan, stronțiu și molibden.


Coaja ramurilor ascund o cantitate semnificativa de serotonina, care are efecte foarte favorabile asupra sistemului nervos central. Frunzele acestei plante nepretențioasă sunt bogate in acid ascorbic, oleanolic și acid ursolic.

Cătina are proprietăți de vindecare remarcabile. Aceasta este capabila sa întăreasca pereții vaselor de sânge și de a le face mai puțin permeabile pentru a îmbunătăți metabolismul tesuturilor, are un efect antioxidant (previne oxidarea țesuturilor și, prin urmare - îmbătrânirea). Cătina reduce inflamația țesuturilor și promovează vindecarea rănilor, este capabil să îmbunătățească cursul oricărei boli cronice din cauza cantității mari de vitamine conținute în ea. Coaja de cătină are proprietăți antitumorale.

Cătina in interior este utilizata pentru tratamentul bolilor sistemului cardiovascular, boli cronice, boli de sânge, gastrita, ulcerul gastric si ulcer duodenal, lipsa de vitamine. În cazuri de anemie fructele de Catina sunt utilizare sub orice formă. Frunzele și ramurile tinere de catina sunt folosite la prepararea ceaiului.

Aproape totul se știe despre miraculos uleiul de cătină, care este extras din fructe, iar pe linga asta semintele contin o cantitatea mult mai mare de ulei decit miezul fructului. Uleiul de catina este foarte eficient in tratamentul leziunilor cutanate, arsuri termice sau chimice, precum și în tratamentul ulcerelor venoase. Cu laringita si faringita cătină se lupta si invinge “cit ai zice peste”. Multi dermatologi recomanda uleiul de cătină pentru a stimula creșterea părului și în unele cazuri pentru tratamentul unor boli de piele.


Uleiul de cătină de asemenea este utilizat pentru tratarea degerăturilor, cataracta senila, gastrită, diabet, anemie, hipertensiune, diverse ulcere, ateroscleroza. Inhalarea uleiurilor de cătină ajuta la prevenirea bolilor respiratorii. A fost stabilit că preparatele fabricate pe baza de ulei de cătină pot de multe ori îmbunătăți toleranța organismului la anumite medicamente împotriva cancerului și uneori chiar amplifica efectul lor.

Cel mai prețios conținut din cătină - este tocoferol (vitamina E), stimulând activitatea tuturor organelor interne și a glandelor endocrine. In lipsa acestei vitamine nu avem nici o sansa la o virsta longeviva, sau o puternica capacitatea de reproducere. Împreună cu vitamina A stimulează sistemul imunitar. În cazul în care vitamina E la femeile gravide nu este de ajuns, există pericolul de avort spontan, nastere prematura sau de modificari genetice, ceea ce duce la nașterea unui copil nesanatos. 20 - 30 grame (4 - 5 lingurite) de ulei de catina, asigură necesarul zilnic de vitamina E pentru o zi intreaga.