Coș de cumpărături (0)
Coșul este gol!

Ateroscleroza: prevenirea și tratamentul

Ateroscleroza este o boală cronică a arterelor mari, în care pe pereții lor se formează plăci care conțin colesterol. Lumenul vaselor se îngustează, din cauza căruia curgerea sângelui prin ele este împiedicată. Țesuturile primesc oxigen și nutrienți insuficient. Acest lucru cauzează simptome neplăcute, și cel mai important - complicații mortale. Mai jos veți afla în detaliu despre cauzele aterosclerozei, tratamentului și metodelor de prevenire. Se descrie cât de ușor este trecerea la un stil de viață sănătos, ce preparate prescriu medicii și în cazuri grave, operații chirurgicale. Înțelegeți nuanțele tratării bolilor vaselor creierului, inimii, rinichilor, membrelor inferioare.

Ateroscleroza

Majoritatea oamenilor cred că colesterolul este depus pe pereții arterelor, deoarece este într-o cantitate prea mare în sânge. Dar nu este așa. Plăcile aterosclerotice pot fi considerate ca o încercare a corpului de a pecetlui vasele sanguine deteriorate din interior. De ce sunt deteriorate pereții arterelor? De exemplu, o persoană are o infecție în cavitatea bucală - carii sau inflamația gingiilor. Din gură, bacteriile dăunătoare intră în sânge. Plutesc în sânge și produc toxine. Acestea sunt substanțe toxice care distrug pereții vaselor din interior.

De asemenea, aceste toxine sunt conținute în fumul de țigară, alimente nocive, apa cu clor și așa mai departe. Pe pereții vasului aderă moleculele de colesterol și alte substanțe pentru a preveni distrugerea în continuare. Deoarece ateroscleroza - este un rău mai mic decât ruptura arterei, ceea ce ar provoca moartea imediată. Scenariul descris mai sus este extrem de simplu. Dar el este mai corect decât să se creadă că plăcile aterosclerotice sunt formate din cauza colesterolului ridicat.

Mulți oameni a căror colesterol "rău" este ridicat trăiesc fără dezvoltarea aterosclerozei. Ei au examene cu ultrasunete care arată că arterele sunt curate. Pe de altă parte, jumătate din atacurile de inimă apar la persoanele care au colesterol normal. Din anii 1990, medicii străini au suspectat că teoria dezvoltării aterosclerozei asociată cu colesterolul este prea simplistă, nu este adevărată. Ulterior, studiile au stabilit o cauză reală - inflamația cronică. Citiți detaliile de mai jos.


De unde să începem?

Abordare tradițională Adevărul despre ateroscleroză
Plăcile aterosclerotice apar datorită colesterolului crescut în sânge.
Plăcile aterosclerotice reprezintă o încercare a organismului de a pecetlui interiorul pereților vaselor, care sunt deteriorate datorită inflamației cronice.
Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) este un colesterol dăunător, colesterolul rău
Lipoproteinele cu densitate scăzută sunt un "cal de lucru". Din colesterol, se produc hormoni, în special testosteronul la bărbați. Printre persoanele ale căror LDL colesterol este sub normal, se înregistrează o incidență crescută a accidentelor auto și chiar a sinuciderilor. Ei experimentează slăbiciune, oboseală. Colesterolul devine dăunător numai atunci când este oxidat de radicalii liberi.
Sarcina principală este reducerea colesterolului LDL în sânge
Scopul măsurilor pentru prevenirea și tratamentul aterosclerozei este de a opri inflamația cronică lentă. Aceasta este provocată de alimente dăunătoare, fumatul, precum și infecții, toxine, un stil de viață sedentar, probleme psihologice, deficit de magneziu și antioxidanți în organism, factori genetici, radiații.
Statinele sunt medicamente care sunt necesare pentru scăderea colesterolului
Statinele scad riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral, deoarece scad inflamația cronică și nu pentru că scad colesterolul în sânge. Cu toate acestea, ele au efecte secundare semnificative.
Este necesar să se limiteze grăsimile animale în dietă
Concentrarea LDL în sânge nu depinde de consumul de grăsimi saturate. Grăsimile animale cresc HDL - colesterol bun. Mâncați calm ouă, carne grasă, unt. Citiți mai multe despre dieta pentru ateroscleroză.
Dieta cu conținut scăzut de calorii protejează împotriva aterosclerozei și a problemelor cardiace
Inamicii adevărați nu sunt grăsimile, ci carbohidrații, în special rafinați: zahăr, produse din făină, chipsurile, cereale. Mergeți la o dietă bogată în carbohidrați. Aceasta este o măsură importantă pentru prevenirea aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare.
Un infarct sau accident vascular cerebral apare atunci când placa aterosclerotică devine prea largă și blochează fluxul de sânge prin vas
Faptul că plăcile aterosclerotice se îngroșează treptat, corpul se poate adapta. Cele mai multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale se datorează faptului că placa brusc explodează. Aceasta creează un tromb, care blochează complet artera. Plăcile, pentru care există un risc ridicat de rupere, se numesc instabile. Pentru a le menține stabil, trebuie să luptați împotriva inflamației cronice.

Pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți din celule musculare. Se îngustează periodic și se extind. Este necesară reglarea tensiunii arteriale în funcție de pulsul inimii și de fondul hormonal. Arterele sunt un organ viu flexibil care respiră, consumă energie, își îndeplinește în mod activ funcțiile și se reînnoiesc. Numai în stadiile târzii în plăci se poate depune calciu. Apoi, arterele afectate devin asemănătoare cu țevile rigide de apă acoperite cu depuneri de calcar.

Cauze

Cauza aterosclerozei nu este creșterea colesterolului în sânge, ci o inflamație cronică scăzută. Este cauzată de:

 • Malnutriția și rezistența la insulină;
 • Fumat;
 • Stilul de viață sedentar;
 • Infecție în cavitatea bucală - carii sau inflamația gingiilor;
 • Focare de infecție cronică în rinichi, nazofaringe și alte țesuturi;
 • Substanțe toxice;
 • Excesul de fier în sângele bărbaților la orice vârstă, precum și la femei după menopauză;
 • Stres cronic din cauza problemelor din familie și la locul de muncă;
 • Deficit de acizi grași omega-3, magneziu și antioxidanți;
 • Boli auto-imune - artrită, lupus eritematos și altele;
 • Expunerea la radiații;
 • Diferiți factori genetici;

Pereții vaselor sunt deteriorați din interior din cauza inflamației. La locurile de deteriorare, colesterolul și alte molecule aderă pentru a proteja vasele de distrugere. Astfel, se formează plăci aterosclerotice. Treptat ele devin mai groase.

Hipertensiunea nu este o cauză, ci mai degrabă o consecință a aterosclerozei. Când lumenul vaselor scade cu 50-80%, circulația sângelui prin ele este dificilă. Organele și țesuturile asociate cu vasele afectate sunt deficitare în oxigen și nutriție. Ca răspuns sunt hormonii produși care măresc tensiunea arterială pentru a crește fluxul sanguin.

Simptome și semne
Simptomele de ateroscleroză apar numai atunci când lumenul din artere este redus considerabil, din cauza faptului că țesuturile și organele primesc sânge insuficient. În stadiile inițiale, ateroscleroza nu cauzează simptome. De obicei, pacientul nu bănuiește nimic mai mulți ani. Numai testele de sânge pentru marcherii riscului cardiovascular pot indica în avans problemele ce pot apărea. Semnele de ateroscleroză devin vizibile la vârstele medii și bătrâne. Ele depind de cele mai afectate artere.

Zonă de vătămare Simptome
Arterele coronare (hrănirea inimii)
Angina pectorală este o durere în piept cu stres fizic și emoțional. Insuficiență cardiacă.
Vasele de sânge care hrănesc creierul
Apare amorțeală sau slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor, tulburări de vorbire, probleme cu mușchii faciali.
Arterele din membrele inferioare
Durere la nivelul picioarelor în timpul mersului - claudicare intermitentă
Arterele renale
Hipertensiune arterială severă, în care și medicamentele puternice nu ajută la reducerea presiunii. Insuficiența renală.
Înfundarea arterelor care conduc la organele genitale
Slăbirea potenței la bărbați. Reducerea plăcerii sexuale la femei.
Vasele de sânge au o capacitate mare de a transporta cantități mari de sânge. Până când lumenul din arteră este micșorat cu cel puțin 50%, este puțin probabil să apară simptome. Puteți trăi bine, chiar dacă lumenul din artere este îngustat cu 70-90%, dacă plăcile aterosclerotice au rămas stabile.

Să presupunem că o persoană are una din arterele coronare înfundate cu 90% din cauza simptomelor de probleme cardiace. Dacă este posibilă extinderea lumenului arterei cu numai 10%, atunci fluxul de sânge crește deodată de 2 ori. De aceea, măsurile medicale competente oferă o ușurare rapidă și considerabilă.

Dacă se rupe o placă aterosclerotică, se formează un cheag care înfundă complet artera. Aceasta va provoca un atac de cord, accident vascular cerebral sau tromboembolism al arterei pulmonare. Dacă aveți simptomele prezentate în tabelul de mai sus, consultați un medic. Este necesar să se diagnosticheze ateroscleroza în timp și să se trateze intens pentru a evita catastrofa cardiovasculară.

Arterele care duc la organele genitale sunt afectate de ateroscleroza mai devreme decât vasele coronare și arterele care alimentează creierul. Slăbirea potenței masculine la vârsta mijlocie nu este doar o provocare, ci un semnal din partea corpului că un atac de cord sau accident vascular cerebral nu este departe. Urgent începeți să duceți un stil de viață sănătos. Nu luați stimulenți ai potenței care pot declanșa un atac de cord, mai ales dacă aveți hipertensiune arterială.

Ateroscleroza este o boală sistemică

Experții știu că dacă se găsesc plăci aterosclerotice în arterele care alimentează inima sau creierul, atunci ele există și în vasele din alte părți ale corpului. Practic, nu se întâmplă că arterele coronare să fie blocate, iar cele care hrănesc creierul și extremitățile inferioare să fie curate. Ateroscleroza este o boală sistemică care afectează în același timp multe componente ale corpului. Aceasta necesită o abordare sistematică a tratamentului. În acest sens, o operație chirurgicală care extinde permeabilitatea unei singure artere nu rezolvă problema cu o multitudine de alte vase afectate de ateroscleroză. Este necesar să se lucreze asupra întregului organism pentru a încetini dezvoltarea bolii.

De obicei, medicii intervin și prescriu medicamente doar atunci când o persoană are simptome evidente de ateroscleroză. De exemplu, angină pectorală - durere în inimă cu stres fizic și emoțional. Sau claudicare intermitentă. Sau hipertensiune arterială. Cu toate acestea, este mai eficient să începeți tratamentul cu câțiva ani mai devreme - când nu există încă simptome, testele de sânge arată că în organism se începe o inflamație cronică.

Tratamentul sistemic al aterosclerozei este:
 • trecerea la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru a reduce concentrația de insulină din sânge;
 • eliminarea tuturor focarelor de infecție cronică pentru a reduce inflamația;
 • luați suplimente care diluează sângele, îmbunătățesc funcția inimii, dau vivacitate;
 • activitate fizică;
 • re-livrarea regulată a testelor de sânge pentru factorii de risc cardiovascular.

Un stil de viață sănătos este necesar pentru a evita necesitatea operațiilor chirurgicale care îmbunătățesc fluxul de sânge din vase până la o vârsta înaintată. De asemenea, dă posibilitatea de nu utiliza statine și alte medicamente puternice care provoacă efecte secundare. Cu toate acestea, dacă situația pacientului este neglijată, atunci el va avea nevoie de servicii medicale și de medicamente puternice pentru a-și salva viața. Nu le abandonați dacă riscul este ridicat. Remediile radicale pot și ar trebui să fie combinate cu tratamentul sistemic. Împreună acestea dau cel mai bun efect, care nu poate fi realizat separat prin metode tradiționale sau alternative.

Plăci stabile și instabile

Placa aterosclerotică nu este doar un cheag de colesterol. Se aseamănă cu un cazan etanș, în care este un conținut periculos și toxic ce fierbe sub un capac din țesut cicatricial. Pacienții nu mor, deoarece placile devin treptat mai groase, dar în cazul în care unul dintre ele se deschide brusc. În acest caz se creează un tromb, care acoperă complet vasul. Dacă artera coronară este blocată - apare un atac de cord dacă carotida este un accident vascular cerebral.

Placa aterosclerotică stabilă este una pentru care riscul de rupere este mic. Are o "acoperire" solidă. O placă instabilă poate exploda brusc cu formarea unui tromb și poate duce la moarte. Pentru a se asigura că plăcile aterosclerotice rămân stabile, inflamația cronică ar trebui redusă. Efectuați măsuri medicale și asigurați-vă că marcherii inflamației din sânge sunt reduse la normal. Iar organismul se poate adapta la plăcile stabile.

La ce vârstă se începe?

Ateroscleroza începe mult mai devreme decât crede toată lumea - chiar și în adolescență. Medicii americani au descoperit cadavrele soldaților care au murit în războaie și de asemenea, au examinat cadavrele a peste 3000 de victime ale sinuciderilor și accidentelor de mașină. Sa constatat că 20-25% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani au deja o blocare semnificativă a arterelor coronare. Americanii sunt ridiculizați pentru dependența de fast-food. Dar conaționalii noștri nu mănâncă cu mult mai bine.

Placa aterosclerotica

La 3% dintre bărbații în vârstă de 15-19 ani, cel puțin una dintre arterele coronare a fost deja îngustată cu 40% sau mai mult. La vârsta de 30-35 ani la bărbați, frecvența ocluziei arterei coronare severe a fost de 20%. În același timp, la femeile cu vârsta sub 25 de ani, ateroscleroza gravă nu apare practic, iar la vârsta de 30-35 de ani a fost detectată la doar 8% dintre femei. Cifrele citate indică faptul că milioane de oameni care au deja o vârstă fragedă au o ateroscleroză periculoasă, deși nu o suspectează. Trebuie să începeți un stil de viață sănătos cât mai curând posibil!

Ce este endoteliul și oxidul de azot

Starea de sănătate a endoteliului depinde cel mai mult de riscul bolilor cardiovasculare. Deoarece endoteliul produce substanțe care ajută vasele sanguine să se relaxeze. Cea mai importantă dintre aceste substanțe este oxidul de azot (NO). Celulele musculare, care formează cea mai mare parte a pereților arteriali, primesc oxigen și nutrienți din sânge prin endoteliu.

Funcția endoteliului pentru producerea de oxid nitric poate fi întreruptă datorită aterosclerozei și inflamației cronice. În acest caz vasele sunt întotdeauna ferme, comprimate, lumenul lor este  îngustat. Tensiunea arterială crește pentru a depăși rezistența și pentru a împinge sângele prin vase. Unele medicamente și suplimente care sunt recomandate pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, restabilește producerea de oxid nitric și ajută la relaxarea vaselor.

Pentru a înțelege metodele de prevenire a aterosclerozei, infarct miocardic și accident vascular cerebral, nu trebuie să știți ce este endoteliul. Dar despre aceste celule este adesea scris în instrucțiuni pentru medicamente și articole în reviste medicale. De exemplu, acest medicament îmbunătățește funcția endotelială și prin urmare, este cel mai bun. Acum veți ști ce înseamnă asta. De zece ori pe zi decideți - ce să mâncați, să beți, lucruri de făcut, etc. La fiecare alegere dăunătoare pe care o faceți, au loc perturbări endoteliale și stimulează dezvoltarea aterosclerozei. Modul sănătos de viață - dimpotrivă, inhibă dezvoltarea aterosclerozei și prelungesc viața.

Produse recomandate pentru profilaxia aterosclerozei
Mega

Mega Vision

Mega conține complexul de Acizi grasi polinesaturati Omega-3 care sunt necesari pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor, în primul rînd - inima, vasele sanguine, creierul și pielea. Acizii grași polinesaturați Omega-3 au o caracteristică unică de a îmbunătăți structura celulelor și de a le menține integritatea.

Mega Vision

Granatin Q10

Granatin Q10 Vision

Granatin Q10 - previne apariția bolilor cardiovasculare!

Granatin Q10

Antiox vision

Antiox+ Vision

Antiox vision - Antioxidant natural care previne apariția bolilor de inimă, o sursă imensă de antioxidanți: beta-caroten, Vitamina E, C, Zinc și Seleniu.

Antiox+ Vision


Diagnosticarea aterosclerozei

Diagnosticul aterosclerozei constă în a determina care artere sunt afectate și cât de mult. Aceasta începe cu faptul că medicul ascultă artera cu un stetoscop, pentru a afla dacă oricare dintre ele produce zgomote neobișnuite. În artera inferioară locului de ocluzie, poate exista un puls slab sau deloc. Acordați atenție de asemenea, dacă rănile se vindecă ușor sau greu. Cauza acestui lucru poate fi afectarea circulației sângelui din cauza aterosclerozei. În etapa următoare, pacientul i se fac teste și examene medicale.

Analize și examinări pentru diagnosticarea aterosclerozei

Teste de sânge
De multe ori sunt prescrise testele de sânge pentru zahăr și colesterol. Alți markeri ai riscului cardiovascular sunt proteina C-reactivă, lipoproteina (a), homocisteina, fibrinogenul, feritina serică. Toate acestea sunt mai importante decât colesterolul.
Examinarea cu ultrasunete
Ecografia arată viteza la care sângele trece prin artere și gradul de leziune vasculară prin ateroscleroză
Indicele brahial al gleznei
Un test nedureros și sigur care determină ateroscleroza în vasele gleznelor și picioarelor. Se compară tensiunea arterială în glezne și mâini. Dacă diferența este prea mare, atunci vasele inferioare sunt afectate de ateroscleroză.
Electrocardiogramă
ECG înregistrează semnalele electrice generate atunci când este operată inima. Aceasta arată dacă o persoană are deja un atac de cord și în ce stare este inima. Aceasta este o metodă ieftină, răspândită, sigură și eficientă de diagnosticare.
ECG cu sarcină
O persoană aleargă o bandă de alergare sau merge pe o bicicletă de exerciții și în acest moment i se face electrocardiogramă. Exercițiile fizice determină inima să bată mai des și să pompeze mai mult sânge. Un ECG cu sarcină poate detecta probleme care nu sunt vizibile în alte examinări.
Cateterizarea cardiacă, angiografie
În arteră, se injectează un colorant prin cateter și apoi se fac raze X. Datorită vopselei care circulă în sânge, este ușor să vedeți în imagini care sunt vasele înguste sau complet blocate. Un test potențial periculos - poate da complicații rinichilor. Dar dacă pacientul se pregătește pentru o operație pentru vasele sanguine, atunci beneficiul de la acesta este mai mare decât riscul.
Alte examinări
Tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică. În străinătate, devine populară determinarea concentrației de calciu în artere. Cu cât calciul este mai mic în vase, cu atât mai bine. Acest test vă permite să preziceți un atac de cord mai bine decât alții. Cu toate acestea, nu este disponibil în toate țările.
La diagnosticarea aterosclerozei, o sarcină importantă este de a determina modul în care plăcile sunt instabile, adică predispuse la rupere. Deoarece pentru plăcile mai stabile, se prescrie un tratamentul mai puțin agresiv. Din păcate, nu există teste standard pentru acest lucru. Totul depinde de experiența medicului și de preferințele personale. Medicul face o imagine pe baza unor sondaje diferite, apoi alege diferite tactici de tratament.

Tratamentul aterosclerozei

Tratamentul aterosclerozei este în primul rând, eliminarea cauzelor care provoacă inflamație cronică lentă. Principala măsură este trecerea la un stil de viață sănătos. În funcție de simptomele pe care le întâmpină pacientul, medicul poate prescrie și medicamente. Tratamentul chirurgical este utilizat în cazuri grave, când există o amenințare la adresa vieții, iar riscul de reacții adverse este mai mic decât beneficiul așteptat.

Un stil de viață sănătos pentru tratamentul (inhibarea) aterosclerozei

Renunță la fumat
Fumatul vă distruge arterele. Renunțând la fumat și folosirea tutunului, evitarea fumului pasiv este primul lucru de făcut pentru a opri dezvoltarea aterosclerozei.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice regulate stimulează apariția de noi modalități de circulație a sângelui în jurul vaselor, înfundate de plăcile aterosclerotice. Educația fizică scade riscul diabetului, normalizează tensiunea arterială. Practicați cel puțin mersul pe jos, dacă nu puteți alerga sau înota.
Consumați alimente sănătoase
Evitați carbohidrații rafinați și grăsimile trans (margarină, maioneză, produse de patiserie, produse semifinite). Dacă nu puteți pierde în greutate - cel puțin mergeți la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru a reduce concentrația de insulină din sânge.
Reduceți stresul
Faceți tot posibilul pentru a reduce nivelul stresului cronic. Pentru aceasta, merită să renunți la bani, la carieră și la alte beneficii. Practicați yoga, meditația sau auto-hipnoza.
Acțiunile enumerate mai sus nu numai că împiedică dezvoltarea aterosclerozei, ci și normalizează tensiunea arterială. Ele sunt, de asemenea, utile pentru articulații.

Dieta în ateroscleroză

Site-ul visionmarket.ro promovează dieta cu conținut scăzut de carbohidrați pentru tratamentul aterosclerozei și prevenirea complicațiilor acesteia. Această dietă normalizează tensiunea arterială, îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge, reduce inflamația, ajută mulți oameni la scăderea în greutate. Chiar dacă nu pierdeți în greutate în mod semnificativ, în orice caz, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați vă va îmbunătăți sănătatea și va încetini dezvoltarea aterosclerozei.

Oamenii cu plăcere se țin de o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, deoarece nu există senzație constantă de foame. După 6-8 săptămâni veți observa că nivelurile de colesterol din sânge se îmbunătățesc, în ciuda consumului de carne roșie, ouă și unt. Același lucru se întâmplă și cu markerii inflamației.

Statinele și alte medicamente

Medicilor le place să prescrie statine tuturor pentru a scădea nivelul colesterolului din sânge. Site-ul visionmarket.ro după faimosul cardiolog american Dr. Sinatra încearcă să vă convingă să nu vă grăbiți să luați aceste medicamente.

În multe cazuri, statinele sunt utile și chiar de neînlocuit. Dar acestea au adesea efecte secundare:
 • Dureri musculare;
 • Oboseală, oboseală cronică;
 • Simptome similare cu gripa;
 • Slăbirea abilităților mentale;
 • Tulburări de memorie, amnezie;
 • Rezultate proaste ale testelor de sânge pentru testele hepatice.

În ciuda efectelor secundare enumerate mai sus, este necesar să se ia statine în următoarele cazuri:

 • Ateroscleroza în fundalul diabetului zaharat de tip 1 sau de tip 2;
 • Proteine C-reactive crescute în sânge;
 • Infarct miocardic;
 • Atacuri frecvente de angină pectorală;
 • Operație transferată - angioplastie sau manevrare coronariană.

Pentru pacienții care prezintă un risc cardiovascular crescut, utilizarea statinelor depășește potențialele efecte secundare.

Alte medicamente care sunt adesea prescrise pentru ateroscleroza:

 • fibrați - pentru a reduce concentrația trigliceridelor din sânge;
 • ezetimib - reduce absorbția colesterolului în intestin, dar cu greu reduce incidența atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale;
 • medicamente pentru hipertensiune arterială - diuretice, beta-blocante, inhibitori ECA și altele;
 • aspirina în doze mici - pentru diluarea sângelui, prevenirea atacului de cord;
 • Clopidogrel (Plavix) este un medicament mai puternic decât aspirina pentru diluarea sângelui;
 • Warfarina (coumadin) - un alt medicament pentru diluarea sângelui, este prescris în cazuri speciale.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, în loc de fibrați, normalizează nivelul trigliceridelor din sânge în 3-5 zile. Această dietă este metoda cea mai ușoară pentru a rezolva problema cu trigliceride. Colesterolul se îmbunătățește mai târziu, după 6-8 săptămâni.

Trebuie oare să prescrie aspirina pentru profilactica pacienților cu un risc scăzut de atac de cord - aceasta este încă în dezbatere în paginile revistelor medicale. Aspirina poate provoca sângerări gastrice. Acest lucru se întâmplă rar, dar creează probleme.

În cazurile severe, care pun viața în pericol, este necesar tratamentul chirurgical al aterosclerozei.

Angioplastie și stenting
Medicul introduce un tub subțire (cateter) cu o cutie în secțiunea blocată sau îngustată a arterei pacientului. Apoi, balonul este umflat, zdrobind o placă aterosclerotică și lărgind lumenul arterei. Adesea, stentul este lăsat în arteră pentru a împiedica să se restrângă din nou.
Endarterectomia carotidiană

Chirurgul răzuiește peretele interior al arterei, afectat de plăcile aterosclerotice. Este cel mai adesea folosită pentru a restabili fluxul sanguin în arterele carotide. Există, de asemenea, endarterectomie în vasele inferioare și rinichi.

Terapia trombolitică
Dacă artera este blocată de un cheag de sânge (tromb), medicul poate folosi medicamente speciale pentru a dizolva acest cheag de sânge. Cu cât este mai rapidă utilizarea terapiei trombolitice după simptomele acute, cu atât este mai bine prognosticul pentru pacient.
Chirurgie coronariană
Chirurgul creează o cale pentru ca sângele să intre în inimă, ocolind artera blocată. Pentru a face acest lucru, se iau vase sanguine luat dintr-o altă parte a corpului - piept, brațe sau picioare. Adesea, în timpul unei operații, sunt create deturnări imediat pentru 3-4 vase afectate de ateroscleroză.

Contrapulsarea externă sporită este o metodă de tratare a bolii cardiace ischemice fără intervenție chirurgicală, o alternativă la angioplastie și bypass coronarian. Este sigur și foarte eficient.

În același timp, următoarele produse ajută:

 • ulei de pește sau acizi grași omega-3;
 • coenzima Q10;
 • Usturoi;
 • extract de ceai verde;
 • un complex puternic de vitamine care conține vitaminele C, E și alți antioxidanți.

Suplimentele enumerate mai sus sunt sigure pentru toți cei care au funcții renale și hepatice normale. Utilizați, de asemenea, vitamina B3 (niacina) în doze mari pentru a îmbunătăți colesterolul din sânge. Dar poate provoca reacții adverse neplăcute - bufeuri și de asemenea, creșterea zahărului din sânge. Administrarea site-ului visionmarket.ro reamintește: mai puțin trebuie să vă faceți griji cu privire la colesterol și multe altele - dar trebuie să opriți inflamația cronică.

Controlul eficacității tratamentului

Controlul eficacității tratamentului aterosclerozei este efectuarea testelor de sânge la fiecare 3 luni pentru factorii de risc cardiovascular și de asemenea, efectuarea examinărilor vizuale ale arterelor de 1-2 ori pe an.

Este necesar să se efectueze un test de sânge la fiecare 3 luni pentru proteina C reactivă. Cu cât este mai mare acest indice, cu atât este mai mare nivelul inflamației și cu cât este mai rapidă dezvoltarea aterosclerozei. Fă tot ce-ți stă în putință pentru a stinge inflamația și a păstra proteina C-reactivă sub 1 mg / l. Această analiză ieftină, disponibilă, se face în aproape orice laborator.

De asemenea, puteți da teste de sânge pentru homocisteină, fibrinogen și lipoproteină (a). Dar acestea nu sunt analize ieftine, ele nu sunt accesibile tuturor. Dacă aveți de ales - faceți aceste teste sau cumpărați antioxidanți și vitamine B - sub formă de suplimente. Deși, dacă finanțele permit acest lucru, este de dorit să se monitorizeze performanța acestora.

Feritina serică este o analiză care arată nivelul de fier din sânge. Dacă fierul este prea mult, atunci el dăunează vaselor de sânge, stimulează creșterea plăcii aterosclerotice și crește riscul de atac de cord. Această problemă apare la bărbați la orice vârstă și la femei - după menopauză. Pentru a elimina excesul de fier din organism, se recomandă să devii donator și să donezi sânge de mai multe ori pe an. Dacă aveți feritina crescută în sânge - nu luați mai mult de 500 mg de vitamina C pe zi. Deoarece această vitamină îmbunătățește absorbția fierului din alimente.

Despre testele de sânge pentru colesterol, proteina C reactivă, homocisteina, fibrinogenul, lipoproteina (a), feritina serică.

Trigliceridele sunt un indicator al saturației sângelui cu grăsimi. După trecerea la o dietă bogată în carbohidrați, trigliceridele ar trebui să se întoarcă în câteva zile. Și nu în ultimul rând, acordați atenție rezultatelor testelor de sânge pentru colesterolul "bun" și "rău". Oricare dintre indicatorii enumerați mai sus, prezic mai exact riscul de atac de cord decât colesterolul. Dacă luați statine, urmăriți modul în care aceste comprimate afectează proteina C reactivă, nu doar colesterolul.

Profilaxie

Ateroscleroza începe încă din adolescență și apoi se dezvoltă pe tot parcursul vieții. Este recomandabil să vă gândiți la prevenirea acestei boli cât mai curând posibil. Simptomele și complicațiile aterosclerozei aproape la nimeni nu se dezvoltă până la 25 de ani. Dar dacă suferiți de obezitate, fumați sau conduceți un stil de viață sedentar, atunci boala cardiovasculară se poate manifesta deja mai aproape de vârsta de 30 de ani. În epoca noastră, nimeni nu este surprins de pacienții de 30 de ani.

Principala prevenire a aterosclerozei este dezvoltarea unui obicei de un stil de viață sănătos. După 40 de ani, pot fi necesare măsuri mai agresive pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Acestea includ administrarea de medicamente pentru a controla hipertensiunea, diabetul zaharat, colesterolul crescut și markerii inflamației cronice în vase. Exercițiile fizice aduc beneficii semnificative la orice vârstă. Este mai bine să începeți să practicați mai târziu decât niciodată. Exercițiul aerobic prelungește viața persoanelor în vârstă.

Ateroscleroza extremităților inferioare

Ateroscleroza din extremitățile inferioare se dezvoltă cel mai adesea la bărbații cu vârste mai mari de 40 de ani. Aceasta provoacă dureri la picioare atunci când merg pe jos, care se numește claudicare intermitentă. Durerea crește odată cu mersul la deal sau pe scări. Există, de asemenea, o sensibilitate crescută la frig, uneori un sentiment de amorțeală la nivelul picioarelor, culoarea pielii a picioarelor și a degetelor se schimbă, părul pe picioare cade.

În cazurile severe, medicii prescriu o operație pe vasele inferioare pentru a-și îmbunătăți patența. Este important ca pacientul să renunțe la fumat și să învețe să-și controleze bine diabetul. În caz contrar, nici un tratament nu poate oferi un efect stabil.

Leziuni vasculare ale creierului

Ateroscleroza vaselor cerebrale provoacă o slăbire a memoriei evenimentelor recente, precum și durerile de cap, tinitul, transpirația și roșeața feței, insomnia, modificările în starea psihică. Pâlpâirea punctelor din fața ochilor, mersul incorect, discursul indistinct sunt deja semne ale unui atac ischemic tranzitor. Este necesar să se ia măsuri urgente pentru a preveni un accident vascular cerebral sever.
Ateroscleroza creier
Pentru diagnostic se fac diferite tipuri de ecografie a vaselor de sânge. Tratamentul aterosclerozei cerebrale este trecerea la un stil de viață sănătos și medicamentele care au fost enumerate mai sus. O atenție deosebită trebuie acordată controlului tensiunii arteriale (cum se vindecă hipertensiunea arterială) pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. În cazurile severe, permeabilitatea vaselor care alimentează creierul este restaurată chirurgical. Dar acest lucru este riscant, ca orice operațiune.

Ateroscleroza inimii (vase coronariene)

Așa cum sa arătat mai sus, ateroscleroza vaselor coronare poate începe să se dezvolte de la adolescență. Cu toate acestea, simptomele se manifestă numai atunci când lumenul din vasele care alimentează sângele inimii este micșorat cu 50-80%. Se întâmplă la vârsta de 30-90 de ani, depinde de modul de viață al unei persoane și de ereditate. Ateroscleroza coronariană este principala cauză a infarctului miocardic. Și primul simptom al unui atac de cord în 50% din cazuri este moartea bruscă. Simptome de avertizare - atacuri de durere în inimă (angina pectorală). Tulburările de ritm cardiac și insuficiența cardiacă cauzează adesea ateroscleroza.
Ateroscleroza inimii
Insuficiența cardiacă, aritmia, sunt bine prevenite dacă pacientul realizează în timp că are un risc ridicat. Este necesar să se trateze cu atenție. Cu toate acestea, nu este necesar să se facă acțiuni eșite din comun. Cu o dietă înfometată și sfâșiată în antrenamente sportive, nu vă îmbunătățiți sănătatea și chiar vă puteți răni. Este descris mai sus care dieta inhibă dezvoltarea aterosclerozei și cum să înveți să te bucuri de jogging. Înțelegeți nuanțele prescrierii medicamentelor - statine și alte medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să le luați.

Dacă un cardiolog sau terapeut vă descurajează să luați coenzima Q10 sau magneziu-B6 - atunci el este blocat în anii 1990. Este mai bine să căutați un alt specialist. Cu toate acestea, uleiul de pește și acizii grași omega-3 pot să nu fie compatibili cu medicamentele care diluează sângele.

Arterioscleroza obliterantă și stenozantă

Cititorii sunt adesea interesați de ceea ce este ateroscleroza obliterantă și de stenoză. Obliterarea este închiderea organului (vasului) tubular datorită proliferării țesutului conjunctiv din partea pereților. Oblicarea aterosclerozei este atât de severă încât blochează complet fluxul de sânge prin arteră. 

Stenoza este o îngustare persistentă a lumenului oricărei structuri anatomice goale a corpului. Stenoza aterosclerozei este cea care determină o îngustare semnificativă a lumenului arterei. Este mai puțin severă decât obliteranii. Ateroscleroza non-nosing înseamnă că lumenul arterei este micșorat cu mai puțin de 50% și nu există simptome.

Constatări

Articolul examinează în detaliu metodele de tratament și prevenire a aterosclerozei. Nuanțele sunt descrise, cum să încetinească ateroscleroza vaselor inimii, creierului și membrelor inferioare. Cu toate acestea, tratamentul principal este o activitate care afectează întregul corp. Deoarece ateroscleroza este o boală sistemică, deși unele vase pot fi afectate mai puternic, în timp ce altele - mai puțin. Nu există nici o cale miraculoasă de a scăpa astăzi de ateroscleroză. Poate că va apărea în 2020-2030, dar până trebuie încă să trăiți.

Din păcate, pacienții pe patului morții sunt înclinați să creadă în miracole și să plătească șarlatani, în loc să își schimbe modul de viață. Contrapulsarea externă sporită este o metodă de tratare a bolii cardiace ischemice, care trebuie examinată. Poate că această metodă vă va salva de la a avea de a face bypass-ul arterei coronare sau stenting.